Portal Pszczelarski

Zebrano pierwszy miód z Pasieki w Sercu Miasta w Rzeszowie - 09.2020

pszczelarstwo podkarpackie Pasieka w Sercu Miasta Rafał Szela Maciej Szela TakdlaPszczół Rzeszowskie Miodobranie

25 i 26 września 22020 roku odbyło się Rzeszowskie Miodobranie. Podczas imprezy pokazowo po raz pierwszy odebrano i spróbowano części miodu z "Pasieki w Sercu Miasta". Wszystko to odbyło się w ramach akcji #TAKdlaPszczół.

"Pasieka w Sercu Miasta" powstała przy wsparciu władz miasta Rzeszów na dachu Galerii Rzeszów. Inicjatorami jej stworzenia byli Rafał i Maciej Szeli, autorzy programu #TakdlaPszczół rozpoczętego w 2018 roku. Akcja była odpowiedzią na wielkie wsparcie, jakie uzyskał Rafał Szela po tym, gdy ktoś celowo wytruł 2,5 miliona pszczół z jego pasieki. Zebrane wówczas pieniądze pozwolił mu nie tylko na odbudowę pasieki, ale również podjęcie działań, które przysłużą się przyrodzie. Jednym z nich jest niewątpliwe pasieka z pół milionem pszczół na dachu Galerii Rzeszów.

Po kilku miesiącach jej funkcjonowania bracia Szela zorganizowali Rzeszowskie Miodobranie. Podczas imprezy można było posłuchać muzyki na żywo czy zakupić produkty pszczele, bądź urządzenia pszczelarskie. Głównym punktem tego wydarzenia była jednak oczywiście degustacja z udziałem pszczelarzy z całej Polski po raz pierwszy zebranego z tej pasieki miodu. Ci, którzy go już próbowali podkreślają, że miód ten odznacza się wyjątkowo pysznym i intensywnym smakiem.

Bracia Szela zapowiadają, że zbiory miodu będą kontynuowane. Przed twórcami akcji #TakdlaPszczół również wyzwania związanie z przygotowaniem pszczół na zimę. Ci zaś, którzy chcą zasmakować miodu z rzeszowskiej pasieki mogą wziąć udział w konkursie. Nagrodą jest pięć słoików tego pszczelego produktu z "Pasieki w Sercu Miasta". Zwycięzca zostanie wyłoniony w drodze losowania spośród osób, które do 4 października 2020 roku zalajkował stronę Tak dla pszczół na Facebooku lub zaobserwował stronę #TAKdlaPszczół na Instagramie. Organizatorzy konkursu zaznaczają przy tym, że nie jest to ostatni konkurs z nagrodami w postaci rzeszowskich miodów.



Liczba wyświetleń artykułu: 519

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Pierniczki na miodzie

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Placki z borówkami i miodem z cytryną

Racuchy z bananami i miodem

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach