Portal Pszczelarski

Zebrano pierwszy miód z Pasieki w Sercu Miasta w Rzeszowie - 09.2020

pszczelarstwo podkarpackie Pasieka w Sercu Miasta Rafał Szela Maciej Szela TakdlaPszczół Rzeszowskie Miodobranie

25 i 26 września 22020 roku odbyło się Rzeszowskie Miodobranie. Podczas imprezy pokazowo po raz pierwszy odebrano i spróbowano części miodu z "Pasieki w Sercu Miasta". Wszystko to odbyło się w ramach akcji #TAKdlaPszczół.

"Pasieka w Sercu Miasta" powstała przy wsparciu władz miasta Rzeszów na dachu Galerii Rzeszów. Inicjatorami jej stworzenia byli Rafał i Maciej Szeli, autorzy programu #TakdlaPszczół rozpoczętego w 2018 roku. Akcja była odpowiedzią na wielkie wsparcie, jakie uzyskał Rafał Szela po tym, gdy ktoś celowo wytruł 2,5 miliona pszczół z jego pasieki. Zebrane wówczas pieniądze pozwolił mu nie tylko na odbudowę pasieki, ale również podjęcie działań, które przysłużą się przyrodzie. Jednym z nich jest niewątpliwe pasieka z pół milionem pszczół na dachu Galerii Rzeszów.

Po kilku miesiącach jej funkcjonowania bracia Szela zorganizowali Rzeszowskie Miodobranie. Podczas imprezy można było posłuchać muzyki na żywo czy zakupić produkty pszczele, bądź urządzenia pszczelarskie. Głównym punktem tego wydarzenia była jednak oczywiście degustacja z udziałem pszczelarzy z całej Polski po raz pierwszy zebranego z tej pasieki miodu. Ci, którzy go już próbowali podkreślają, że miód ten odznacza się wyjątkowo pysznym i intensywnym smakiem.

Bracia Szela zapowiadają, że zbiory miodu będą kontynuowane. Przed twórcami akcji #TakdlaPszczół również wyzwania związanie z przygotowaniem pszczół na zimę. Ci zaś, którzy chcą zasmakować miodu z rzeszowskiej pasieki mogą wziąć udział w konkursie. Nagrodą jest pięć słoików tego pszczelego produktu z "Pasieki w Sercu Miasta". Zwycięzca zostanie wyłoniony w drodze losowania spośród osób, które do 4 października 2020 roku zalajkował stronę Tak dla pszczół na Facebooku lub zaobserwował stronę #TAKdlaPszczół na Instagramie. Organizatorzy konkursu zaznaczają przy tym, że nie jest to ostatni konkurs z nagrodami w postaci rzeszowskich miodów.



Liczba wyświetleń artykułu: 578

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kurczak w różowej marynacie

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem