Portal Pszczelarski

Zebrano pierwszy miód z Pasieki w Sercu Miasta w Rzeszowie - 09.2020

pszczelarstwo podkarpackie Pasieka w Sercu Miasta Rafał Szela Maciej Szela TakdlaPszczół Rzeszowskie Miodobranie

25 i 26 września 22020 roku odbyło się Rzeszowskie Miodobranie. Podczas imprezy pokazowo po raz pierwszy odebrano i spróbowano części miodu z "Pasieki w Sercu Miasta". Wszystko to odbyło się w ramach akcji #TAKdlaPszczół.

"Pasieka w Sercu Miasta" powstała przy wsparciu władz miasta Rzeszów na dachu Galerii Rzeszów. Inicjatorami jej stworzenia byli Rafał i Maciej Szeli, autorzy programu #TakdlaPszczół rozpoczętego w 2018 roku. Akcja była odpowiedzią na wielkie wsparcie, jakie uzyskał Rafał Szela po tym, gdy ktoś celowo wytruł 2,5 miliona pszczół z jego pasieki. Zebrane wówczas pieniądze pozwolił mu nie tylko na odbudowę pasieki, ale również podjęcie działań, które przysłużą się przyrodzie. Jednym z nich jest niewątpliwe pasieka z pół milionem pszczół na dachu Galerii Rzeszów.

Po kilku miesiącach jej funkcjonowania bracia Szela zorganizowali Rzeszowskie Miodobranie. Podczas imprezy można było posłuchać muzyki na żywo czy zakupić produkty pszczele, bądź urządzenia pszczelarskie. Głównym punktem tego wydarzenia była jednak oczywiście degustacja z udziałem pszczelarzy z całej Polski po raz pierwszy zebranego z tej pasieki miodu. Ci, którzy go już próbowali podkreślają, że miód ten odznacza się wyjątkowo pysznym i intensywnym smakiem.

Bracia Szela zapowiadają, że zbiory miodu będą kontynuowane. Przed twórcami akcji #TakdlaPszczół również wyzwania związanie z przygotowaniem pszczół na zimę. Ci zaś, którzy chcą zasmakować miodu z rzeszowskiej pasieki mogą wziąć udział w konkursie. Nagrodą jest pięć słoików tego pszczelego produktu z "Pasieki w Sercu Miasta". Zwycięzca zostanie wyłoniony w drodze losowania spośród osób, które do 4 października 2020 roku zalajkował stronę Tak dla pszczół na Facebooku lub zaobserwował stronę #TAKdlaPszczół na Instagramie. Organizatorzy konkursu zaznaczają przy tym, że nie jest to ostatni konkurs z nagrodami w postaci rzeszowskich miodów.



Liczba wyświetleń artykułu: 964

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie