Pierwsze miodobranie na dachu VIVO! Piła i słodki konkurs

Informacja prasowa Open Media PR
Za nami pierwsze w historii pilskiego centrum handlowego miodobranie. Z początkiem maja na dachu obiektu zamieszkało ponad 150 tys. miododajnych pszczół, które dzięki bliskości bulwarów Châtellerault nad Gwdą mają doskonałe warunki do życia i produkcji miodu. Dzięki ich pracy już po dwóch miesiącach można było zebrać imponującą ilość miodu. Słoiczki pierwszego w historii centrum handlowego VIVO! Miodzio można było zdobyć podczas wyjątkowo słodkiego konkursu.
Kiedy w maju 2020 roku na dachu VIVO! otwarto pasiekę pszczelarze byli pewni, że kwestią czasu jest szybka aklimatyzacja owadów w nowym miejscu. Z racji położenia centrum handlowego przy zielonych terenach, na których występuje różnorodna roślinność, 150 tys. pszczół dostało wymarzoną przestrzeń do rozwoju. Dlatego zgodnie z planem, pod koniec lipca, odbyło się pierwsze w historii pasieki VIVO! miodobranie, w trakcie którego zebrano ponad 80 kilogramów pierwszego miodu. Przed przystąpieniem do miodobrania pszczelarze sprawdzili, czy owady zakończyły swoją pracę - w trakcie procesu ramki powinny być co najmniej w połowie zasklepieniu woskiem. Co ciekawe, w tym sezonie warunki pogodowe były na tyle trudne, że niektóre z roślin miododajnych nie miały nektaru. Przełożyło się to na smak i rodzaj miodu, który w tym zebraniu wymyka się wszelkim ramom gatunkowym.
- Z tego, co obserwujemy, na dachu VIVO! Piła pszczółki czują się świetnie. Są w bardzo dobrej kondycji z duża ilością czerwiu - "przyszłe pokolenia" o tej porze roku są bardzo istotne, ponieważ zapewniają prawidłowe zazimowanie rodzin. Ilość pszczół ciągle się zmienia - od wiosny rodzina składa się z około 15 000 - 20 000 osobników i rośnie wraz z rozwojem do 50 000 -70 000, a w okresie późnego lata znowu spada - mówi opiekun pasieki Henryk Rolbiecki.
Dojrzały miód, taki jak ten zebrany z pasieki VIVO! Piła, posiada wiele enzymów pszczelich i olejków eterycznych, co znacząco wpływa na jego smak. Miód przez co najmniej 3 lata nie traci swoich wyjątkowych wartości zdrowotnych i odżywczych!

- Nasze ule wpisały się w tkankę miejską i wzbogaciły lokalny ekosystem. Razem z pszczelarzami dokładamy wszelkich starań, żeby pszczoły czuły się u nas bardzo dobrze. Fachowa wiedza opiekunów pozwoliła stworzyć bezpieczną przestrzeń dla owadów, a te odwdzięczyły się nam pokaźną ilością miodu, który będzie można wygrać w konkursie - mówi Magdalena Drzewiecka, Center Manager VIVO! Piła.
Pierwszą szansą na zdobycie słoiczków VIVO! Miodzio był konkurs internetowy, ogłoszony na fanpage VIVO! Piła - słodki upominek trafił do 10 osób, które najtrafniej oszacowały wagę zebranego miodu.
Liczba wyświetleń artykułu: 1184
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Niemieccy ekolodzy krytykują prywatny boom na pszczoły
Pszczelarstwo miejskie coraz popularniejsze w Niemczech Edyta Glebocki
2025 to dobry rok miodowy w Saarze
Sezon 2025 jest dla pszczelarzy z Niemiec bardzo dobry Edyta Glebocki
Kamil Baj - wywiad z pszczelarzem
Wywiad z Kamilem Bajem z Pszczelarium Joanna Baran
Jak przyspieszyć miodobranie?
Praktyczny poradnik o przyspieszeniu miodobrania Joanna Baran
Piotr Piłasiewicz - wywiad z bartnikiem
Wywiad z bartnikiem Piotrem Piłasiewiczem Joanna Baran
Miodobranie - sprzęt, przebieg, technika wirowania miodu i porady
Portal Pszczelarski












