Portal Pszczelarski

Spadź iglasta i liściasta

Na zdjęciu: pszczoła zlizująca spadź. Źródło zdjęcia: infonews.co.nz/photos/600-106271602_BfckD94a_BeeOnOakTreeHoneydew.jpg

spadź spadź iglasta spadź liściasta miód spadziowy powstawanie spadzi iglastej powstawanie spadzi liściastej pożytki owady równoskrzydłowe występowanie spadzi mszyce czerwce pożytek spadziowy

Zarówno spadź iglasta, jak i liściasta to doskonały pożytek dla pszczół miodnych. Produkują z niej miód o doskonałych walorach smakowych i zdrowotnych.

Spadź może powstawać zarówno na drzewach iglastych, jak i liściastych. Niestety, jej występowanie nie jest cykliczne i do tej pory nie wiadomo, od czego to zależy. Na jednym i tym samym drzewie w jednym roku spadzi może być pod dostatkiem, a w następnym roku ani kropelki. Spadź jest wydaliną owadów równoskrzydłych, które żywią się sokami liści i igieł. Soki te są bardzo odżywcze i zawierają sporo białka, ale też cukru. Owadom potrzebne jest w dużej mierze jedynie białko, dlatego nadmiar cukru wydalają z organizmu. Lepkie i gęste krople spadzi można więc spotkać na liściach i igłach.

Wśród drzew liściastych spadź najczęściej występuje na brzozach, dębach, klonach lipach oraz na wielu drzewkach owocowych. Natomiast iglaste rośliny spadziowe to głównie sosny i świerki, a także jodły i modrzewie. Występowanie spadzi jest ściśle związane z występowaniem owadów równoskrzydłych, czyli mszyc i czerwców. Im jest ich na drzewach więcej, tym więcej będzie również miododajnej spadzi. Z punktu widzenia pszczelarza ilość spadzi jest najważniejsza. Jak to sprawdzić? Dobrym pomysłem jest pozostawienie pod kilkoma wybranymi drzewami kartki papieru na noc, a rankiem sprawdzić, jak dużo kropel spadzi się na niej znajduje. Jeśli sporo, jest to informacja, że to dobry spadziowy pożytek i warto przestawić w pobliże drzew pasiekę. Jednak pszczelarz nigdy nie ma stuprocentowej pewności, czy spadź z danego drzewa będzie akurat odpowiadała wybranej rodzinie pszczelej.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 108

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 38491

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Marchewka z jabłkiem i miodem