Portal Pszczelarski

Spadź iglasta i liściasta

Na zdjęciu: pszczoła zlizująca spadź. Źródło zdjęcia: infonews.co.nz/photos/600-106271602_BfckD94a_BeeOnOakTreeHoneydew.jpg

spadź spadź iglasta spadź liściasta miód spadziowy powstawanie spadzi iglastej powstawanie spadzi liściastej pożytki owady równoskrzydłowe występowanie spadzi mszyce czerwce pożytek spadziowy

Zarówno spadź iglasta, jak i liściasta to doskonały pożytek dla pszczół miodnych. Produkują z niej miód o doskonałych walorach smakowych i zdrowotnych.

Spadź może powstawać zarówno na drzewach iglastych, jak i liściastych. Niestety, jej występowanie nie jest cykliczne i do tej pory nie wiadomo, od czego to zależy. Na jednym i tym samym drzewie w jednym roku spadzi może być pod dostatkiem, a w następnym roku ani kropelki. Spadź jest wydaliną owadów równoskrzydłych, które żywią się sokami liści i igieł. Soki te są bardzo odżywcze i zawierają sporo białka, ale też cukru. Owadom potrzebne jest w dużej mierze jedynie białko, dlatego nadmiar cukru wydalają z organizmu. Lepkie i gęste krople spadzi można więc spotkać na liściach i igłach.

Wśród drzew liściastych spadź najczęściej występuje na brzozach, dębach, klonach lipach oraz na wielu drzewkach owocowych. Natomiast iglaste rośliny spadziowe to głównie sosny i świerki, a także jodły i modrzewie. Występowanie spadzi jest ściśle związane z występowaniem owadów równoskrzydłych, czyli mszyc i czerwców. Im jest ich na drzewach więcej, tym więcej będzie również miododajnej spadzi. Z punktu widzenia pszczelarza ilość spadzi jest najważniejsza. Jak to sprawdzić? Dobrym pomysłem jest pozostawienie pod kilkoma wybranymi drzewami kartki papieru na noc, a rankiem sprawdzić, jak dużo kropel spadzi się na niej znajduje. Jeśli sporo, jest to informacja, że to dobry spadziowy pożytek i warto przestawić w pobliże drzew pasiekę. Jednak pszczelarz nigdy nie ma stuprocentowej pewności, czy spadź z danego drzewa będzie akurat odpowiadała wybranej rodzinie pszczelej.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 108

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 39848

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Marchewka z jabłkiem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy