Portal Pszczelarski

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

miód wędzony wędzenie miodu proces wędzenia miodu przeznaczenie miodu wędzonego Pasieka Syta Pszczoła

Miód wędzony jest już stałym elementem oferty Pasieki Syta Pszczoła, jednak trafił do niej dość przypadkowo - jako marynata wędzonej szynki.

Smak był na tyle intrygujący, że postanowiliśmy uwędzić sam miód, eksperymentując z czasem, rodzajem drewna użytego podczas opalania komina, temperaturą i dodatkami do samego miodu. Do kolejnych porcji trafiały więc korzenne przyprawy, z których najciekawiej wypada ostra papryka, ziele angielskie lub jałowiec, ale kombinacje ziołowe też mogą zachwycić.

Proces wędzenia miodu

Najważniejsze podczas procesu wędzenia jest przestrzeganie określonej temperatury – im wyższa, tym miód szybciej nabierze ciemnej barwy i intensywnego posmaku dymu. Ponieważ część miodu trafia do klientów, staramy się oczywiście nie przekraczać 45°C, co wiąże się z kilkoma godzinami oczekiwania.

Patokę rozlewamy cienkimi warstwami na blachach nierdzewnych i po ewentualnym dodaniu przypraw wstawiamy do rozgrzanej komory wędzarniczej, mieszając co pół godziny. Podwyższenie tej temperatury znacznie skraca czas wędzenia, użycie miodu skrystalizowanego lub rozlanie grubszej warstwy działa oczywiście odwrotnie.

Najlepszym drewnem służącym do opalania, są gatunki drzew owocowych, ale sprawdzi się także buk, czy często niedoceniana olcha.

Rodzaj miodu także jest istotny. Aromat dymu szybciej jest wyczuwalny w miodach jasnych, wczesnych. W 2020 roku miód odebrany pszczołom w deszczowym u nas czerwcu, miał pod zasklepem ponad 20% zawartości wody. Podczas wędzenia zawartość ta zmniejszyła się do 16%, dlatego też część zbyt mokrego, a dojrzałego miodu można spożytkować w ten sposób.

miód wędzony - proces produkcji, przeznaczenie, wskazówki

Przeznaczenie miodu wędzonego

Należy się oczywiście liczyć, z pewną stratą objętości, jednak efekt jest tego warty – wędzony miód jedzony łyżeczką nie przypadnie do gustu każdemu. Idealnie natomiast nadaje się do mięs, marynat, do potraw grillowanych i do... sałatek. Może też urozmaicić ofertę pasieki, szczególnie, kiedy zaczniemy eksperymentować z przyprawami.

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 775

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy!

Weź udział w dyskusji:

Zaloguj się lub zarejestruj

Miejsce na Twoją reklamę
EL-TER biuro projektowe Kraków
filmowanie wesel, video zaproszenia, podziękowania video dla rodziców Kraków i okolice Miejsce na Twoją reklamę

Drogi Użytkowniku,

informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.

Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.

Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER" "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."

Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.

W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.