Portal Pszczelarski

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

miód wędzony wędzenie miodu proces wędzenia miodu przeznaczenie miodu wędzonego Pasieka Syta Pszczoła

Miód wędzony jest już stałym elementem oferty Pasieki Syta Pszczoła, jednak trafił do niej dość przypadkowo - jako marynata wędzonej szynki.

Smak był na tyle intrygujący, że postanowiliśmy uwędzić sam miód, eksperymentując z czasem, rodzajem drewna użytego podczas opalania komina, temperaturą i dodatkami do samego miodu. Do kolejnych porcji trafiały więc korzenne przyprawy, z których najciekawiej wypada ostra papryka, ziele angielskie lub jałowiec, ale kombinacje ziołowe też mogą zachwycić.

Proces wędzenia miodu

Najważniejsze podczas procesu wędzenia jest przestrzeganie określonej temperatury – im wyższa, tym miód szybciej nabierze ciemnej barwy i intensywnego posmaku dymu. Ponieważ część miodu trafia do klientów, staramy się oczywiście nie przekraczać 45°C, co wiąże się z kilkoma godzinami oczekiwania.

Patokę rozlewamy cienkimi warstwami na blachach nierdzewnych i po ewentualnym dodaniu przypraw wstawiamy do rozgrzanej komory wędzarniczej, mieszając co pół godziny. Podwyższenie tej temperatury znacznie skraca czas wędzenia, użycie miodu skrystalizowanego lub rozlanie grubszej warstwy działa oczywiście odwrotnie.

Najlepszym drewnem służącym do opalania, są gatunki drzew owocowych, ale sprawdzi się także buk, czy często niedoceniana olcha.

Rodzaj miodu także jest istotny. Aromat dymu szybciej jest wyczuwalny w miodach jasnych, wczesnych. W 2020 roku miód odebrany pszczołom w deszczowym u nas czerwcu, miał pod zasklepem ponad 20% zawartości wody. Podczas wędzenia zawartość ta zmniejszyła się do 16%, dlatego też część zbyt mokrego, a dojrzałego miodu można spożytkować w ten sposób.

miód wędzony - proces produkcji, przeznaczenie, wskazówki

Przeznaczenie miodu wędzonego

Należy się oczywiście liczyć, z pewną stratą objętości, jednak efekt jest tego warty – wędzony miód jedzony łyżeczką nie przypadnie do gustu każdemu. Idealnie natomiast nadaje się do mięs, marynat, do potraw grillowanych i do... sałatek. Może też urozmaicić ofertę pasieki, szczególnie, kiedy zaczniemy eksperymentować z przyprawami.

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 9326

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku