Portal Pszczelarski

Dane za rok 2020: pszczół więcej, ale miodu mniej

pszczelarstwo w Polsce liczba pszczół statystyki pszczelarskie zbiory miodu

Jak pokazują dane za rok 2020 w Polsce wzrosła liczba pszczół. W naszym kraju żyje obecnie 1 650 000 rodzin pszczelich. Niestety, jednocześnie zbiory miodu w tym roku są bardzo niskie, co już niedługo może się również odbić na wielkości populacji pszczół.

Mimo, że kwiaty kwitły bardzo obficie, to ilość nektaru w 2020 roku była niewielka. W niektórych pasiekach praktycznie nic nie zebrano. Standardem są zbiory o 20-30 procent mniejsze niż w 2019 roku.

Niewielkie zbiory wpływają na wzrost cen miodu. W niektórych rejonach Polski za kilogramowy słoik miodu wielokwiatowego czy miodu rzepakowego trzeba zapłacić ponad 40 złotych. Szczególnie odczuwalny jest brak miodu rzepakowego. Jako przyczynę tego fatalnego stanu pszczelarze podają najczęściej pogodę. Spadki temperatur w okresie zbiorów nektaru z rzepaku spowodowały, że pszczoły bardziej niż o miód musiały się troszczyć o siebie. Podobnie dramatycznie odczuwany jest brak miodu akacjowego.

W związku z bardzo trudną sytuacją na rynku Polski Związek Pszczelarski zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o udzielenie wsparcia finansowego dla hodowców pszczół w celu dokonania zakupów paszy, co ma uratować pogłowie na następny rok. Pomimo bowiem optymistycznych wyników stanu populacji pszczół w Polsce, to już 2021 rok może być pod tym względem dużo gorszy. Wielu pszczelarzy obawia się, że bez wsparcia rządowego nie starczy im środków na dokarmianie pszczół i przez to ich pasieki mogą nie dotrwać do zimy.



Liczba wyświetleń artykułu: 2698

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Pierniczki świąteczne z miodem

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Kapusta czerwona z porto

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej