Portal Pszczelarski

W Szczecinie powstaje pierwsza miejska barć 2020

pszczelarstwo zachodniopomorskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska barć miejska Szczecin Zdzisław Baran

Władze Szczecina zdecydowały o postawieniu w Szczecinie pierwszej miejskiej barci. Powstanie ona w pniu martwego drzewa na Syrenich Stawach.

Szczecińska barć została stworzona dzięki staraniom miejskich leśników. Wydrążona w pniu drzewa wnęka dla pszczół, wykorzystywana do hodowli tych owadów co najmniej od średniowiecza, pojawi się w parku na Syrenich Stawach tuż przy głównej, asfaltowej alejce. Miejsce to dla pszczół wydaje się być idealne, gdyż w pobliżu znajduje się poletko z miododajnymi roślinami takimi, jak nawłoć czy robinia akacjowa.

Ogromny pień, w którym zamieszkają pszczoły został przywieziony do Szczecina przez leśników z innego miejsca, a pszczoły, które zamieszkają w barci już jesienią 2020 roku dostarczy bartnik Zdzisław Baran. To on również wraz z leśnikami będzie opiekować się tymi owadami. Teren wokół barci ma zostać ogrodzony.

Inicjatorzy projektu powstania barci zapowiadają, że zasiedlenie Syrenich Stawów pszczołami przyczyni się do zwiększenia bioróżnorodności tego miejsca. W planach jest również prowadzenie tu zajęć edukacyjnych na temat pszczół, pszczelarstwa i historii bartnictwa.

Czytaj również:

Bartnictwo w Polsce - tradycja

Bartnictwo w Polsce - zawód bartnika i produkt bartniczy

Bartnictwo w Polsce - szanse i zagrożenia



Liczba wyświetleń artykułu: 998

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności