Portal Pszczelarski

Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego wpisany do rejestru CNPiCOG

pszczelarstwo małopolskie miód spadziowy miód spadziowy z Beskidu Wyspowego miodownica jodłowa zielona

Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego został wpisany do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Jest to 44 produkt z Polski na tej liście i jednocześnie 16 pochodzący z województwa małopolskiego.

Jak informuje portal kmy.pl, najsłynniejszy produkt pszczeli z Beskidu Wyspowego jest bardzo charakterystyczny. Odznacza się zapachem żywicy oraz ciemnozieloną barwą z ciemnobrązowymi przebarwieniami. Jego smak jest słodki i delikatny. Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego już w 2011 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jednak unijną ochronę uzyskał dopiero dziewięć lat później.

Miód wytwarzany jest na terenie powiatu myślenickiego ze spadzi jodłowej, wydalanej przez miodownicę jodłową zieloną, rosnącej na jodle pospolitej. Z gałęzi jodłowych pobierany jest przez mszyce sok roślinny, z którego wydalana jest przez nie spadż, czyli lepka, słodka ciecz, zbierana przez pszczoły, które akurat na obszarze Beskidu Wyspowego wyróżniają się bardzo wysoką odpornością. W latach 30. XX wieku powstała tu linia pszczół Dobra, która od 2014 roku jest objęta ochroną zasobów genetycznych. Na obszarze gmin Dobra i Tymbark pszczoły te znajdują się w rejonie hodowli zachowawczej.

Miód spadziowy na obszarze Beskidu Wyspowego jest wytwarzany od czasów średniowiecza. Sprzyjało temu nie tylko specyfika tutejszych pszczół, ale również warunki terenu porośniętego Puszczą Karpacką, z dominującymi gatunkami jodły pospolitej i buka zwyczajnego.

Czytaj również:

Właściwości miodu ze spadzi liściastej i spadziowo-nektarowego



Liczba wyświetleń artykułu: 1002

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Bananowe chipsy z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!