Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego wpisany do rejestru CNPiCOG

Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego został wpisany do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Jest to 44 produkt z Polski na tej liście i jednocześnie 16 pochodzący z województwa małopolskiego.
Jak informuje portal kmy.pl, najsłynniejszy produkt pszczeli z Beskidu Wyspowego jest bardzo charakterystyczny. Odznacza się zapachem żywicy oraz ciemnozieloną barwą z ciemnobrązowymi przebarwieniami. Jego smak jest słodki i delikatny. Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego już w 2011 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jednak unijną ochronę uzyskał dopiero dziewięć lat później.
Miód wytwarzany jest na terenie powiatu myślenickiego ze spadzi jodłowej, wydalanej przez miodownicę jodłową zieloną, rosnącej na jodle pospolitej. Z gałęzi jodłowych pobierany jest przez mszyce sok roślinny, z którego wydalana jest przez nie spadż, czyli lepka, słodka ciecz, zbierana przez pszczoły, które akurat na obszarze Beskidu Wyspowego wyróżniają się bardzo wysoką odpornością. W latach 30. XX wieku powstała tu linia pszczół Dobra, która od 2014 roku jest objęta ochroną zasobów genetycznych. Na obszarze gmin Dobra i Tymbark pszczoły te znajdują się w rejonie hodowli zachowawczej.
Miód spadziowy na obszarze Beskidu Wyspowego jest wytwarzany od czasów średniowiecza. Sprzyjało temu nie tylko specyfika tutejszych pszczół, ale również warunki terenu porośniętego Puszczą Karpacką, z dominującymi gatunkami jodły pospolitej i buka zwyczajnego.
Czytaj również:
Właściwości miodu ze spadzi liściastej i spadziowo-nektarowego
Liczba wyświetleń artykułu: 1558
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Miód - co pszczelarz powinien o nim wiedzieć?
Podstawowe informacje na temat miodu. Skład chemiczny, właściwości, dawkowanie Portal Pszczelarski

Jakość miodu. Przepisy, normy i parametry oceny jakości miodu
Portal Pszczelarski

Pasieka ekologiczna - idea i wymagania
Przepisy dotyczące pasieki ekologicznej Portal Pszczelarski

Niewielkie zbiory miodu spadziowego na Podkarpaciu 2022
Małe zbiory miodu spadziowego spowodowane kiepską pogodą Jakub Wojas

Na Podkarpaciu brakuje miodu spadziowego 2021
Kiepski sezon dla pasiek z Podkarpackiego Jakub Wojas

Miód a choroba niedokrwienna serca i nadciśnienie tętnicze
Miód na serce i nadciśnienie tętnicze Portal Pszczelarski

Miód i jego rodzaje według prawa unijnego
Rodzaje miodu w unijnym prawie Anna Celińska
