Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Bigos staropolski na winie z miodem

Na zdjęciu bigos staropolski na winie z miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Gapińska Źródło zdjęcia: Nad paleniskiem

przepis z miodem miód bigos bigos staropolski bigos z miodem

Za bigosem przepadamy, ale za często go nie robimy. Szczerze mówiąc, to zawsze nas zachęcają do niego zimniejsze dni. I tak oto powstał mój pierwszy w tym roku bigos. Jakoś nie gotowałam. Dlaczego? Bo jakoś moją kuchnię zdominowały potrawy, które lubią i mogą jeść moje dzieci, a bigos do nich zdecydowanie nie należy. Dziś ugotowałam, w proporcji o wiele mniejszej niż zwykle, generalnie dlatego, że miałam pomrożone różne mięsa - a to kawałek fileta z kurczaka z rożna, a to dwa plastry karkówki z grilla, a to w lodówce leżał kawałek wędzonego boczku - stwierdziłam, że lodówka mnie do tego zmusza :) Kupiłam więc tylko kapustę i jałowcową kiełbasę i jest!

Zapraszam na niego za 3 dni, bo wtedy będzie gotowy, choć podjadamy na bieżąco, bo pachnie niemożliwie :)

Składniki: 
- 1,5kg kapusty kiszonej,
- 1 mała główka białej kapusty,
- 3 duże cebule,
- 1 małe pęto kiełbasy jałowcowej podsuszanej, 
- 15 dag wędzonego boczku, 
- 1  pierś z kurczaka (u nas z kurczaka robionego na rożnie), 
- 2 grube plastry grillowanej karkówki,
- 2 skrzydełka i 1 udko z rosołu,
- 2 szklanki suszonych grzybów, 
- 5 suszonych śliwek, 
- kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca, 
- kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca,
- kilka listków laurowych,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam takiego swojej roboty),
- 1 duży pomidor bez skórki,
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 3 ząbki czosnku, 
- 2 łyżki miodu,
- garść suszonych jabłek, 
- majeranek, 
- kminek, 
- pieprz czarny świeżo mielony (grubo), 
- pieprz ziołowy (bo pięknie pachnie miętą), 
- 2 szklanki rosołu drobiowego-wołowego, w którym gotowałam wędzone kości wołowe, aby go przygotować do bigosu, 
- oliwa do smażenia.

Grzyby zamoczyć na noc, zalewając ciepłą wodą.

Na  drugi dzień grzyby odcedzić, włożyć do garnka, w którym powstanie bigos, zalać rosołem i  gotować na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie szatkujemy cienko białą kapustę i dodajemy ją do grzybów, gotujemy razem, ewentualnie podlewając wodą.

Kiedy kapusta zmięknie, odcedzamy i kroimy drobno kapustę kiszoną, a następnie dodajemy ją do garnka. W razie potrzeby, można ją wypłukać, nawet kilkakrotnie.

Pokrojony w kostkę boczek smażymy na patelni razem z posiekaną w piórka cebulą i wyciśniętym czosnkiem - dodajemy do garnka z kapustą.

Na oliwie podsmażamy też kiełbasę jałowcową i również przekładamy do garnka. Ja miałam mięso, ktwnież przekładamy do garnka. Ja miałam mięso, które mi zostało z innych obiadów, a więc było już gotowe, wystarczyło było je rozdrobnić ale jeśli używacie surowego mięsa, to dobrze jest każde smażyć osobno.

Pokrojoną karkówkę i obrane mięso z kurczaka też dokładamy do garnka, mieszamy wszystko, dodając śliwki, suszone jabłka, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i jałowiec, a także miód.

Podlewamy winem, doprawiamy pieprzem i gotujemy (bez przykrycia) na małym ogniu 3 godziny, mieszając co jakiś czas. Ważne, by pilnować, żeby płyn pokrywał kapustę. Można podlewać wodą.

Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojonego pomidora oraz ziołowy pieprz. Dusimy razem godzinę.

Potem warto garnek zdjąć z ognia i wynieść w zimne miejsce, akcję z gotowaniem na małym ogniu powtarzamy każdego dnia (przez 3 dni) i za każdym razem wynosimy w zimne miejsce.

Ostatniego dnia do bigosu dodajemy trochę kminku, aby swoimi właściwościami odciążył żołądki ;) Niektórzy też radzą, by dolać solidny kufel dobrego piwa, ale ja to odpuszczę.

U mnie to dopiero pierwszy dzień, nie mogę się doczekać jego smaku w ostatni dzień przyrządzania i mam nadzieję, że go do tego czasu nie zjemy :)

Polecam i życzę smacznego!

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Bananowe chipsy z miodem

2. Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

3. Wigilijne łazanki na bogato

4. Majowy miodem z mniszka lekarskiego

5. Nalewka jaśminowa z miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Nad paleniskiem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 19184

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-03-17 10:15:34

3 dni to kawał czasu! Chociaż jeżeli ma być pyszny to może i bym był w stanie poczekać na niego :)



  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Szkolenie pszczelarskie w Zgorzelcu - luty 2017

Pszczelarstwo a zrównoważony rozwój obszarów wiejskich 2018

II Powiatowy Dzień Miodu w Żywcu