Portal Pszczelarski

Ul chroniący przed warrozą. Wynalazek z Australii 2020

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Australii Bega Foods varroa destructor dręcz pszczeli ul przeciwwarozowy Purple Hive Project

Australijska firma Bega Foods stworzyła ul, który pozwala na wykrycie pasożyta pszczół miodnych - varroa destructor (dręcz pszczeli). Pasożyt jest odpowiedzialny za wywoływanie warrozy - choroby dziesiątkującej pszczelą populację.

Ule, które zaprezentowano w związku z projektem "Purple hive project", który wprowadza na rynek nową markę miodów B Honey. Stworzone ule są w kolorze fioletowym oraz wyposażone w kamery wraz z bramką, zasilaną energią słoneczną. Urządzenie pozwala na sprawdzenie każdej wchodzącej do ula pszczoły. Jeżeli chociaż jedna z nich będzie zainfekowana Varroa destructor, to system wysyła alert. W ten sposób można zawczasu podjąć działania chroniące owady przed chorobą.

Australijska firma zamierza stworzyć na całym kontynencie system wczesnego ostrzegania przed warrozą. Australia i Oceania jest jak na razie jedynym kontynentem (nie licząc Antarktydy), gdzie nie pojawiło się to schorzenie.

Warroza jest uważana za najgroźniejszą chorobę pszczół. Atakuje zarówno czerw, jak i dorosłe osobniki. Na jej skutek może dojść do wyginięcia niemal wszystkich pszczół w danej pasiece. Kluczowe przy zwalczaniu tego schorzenia jest wczesne wykrycie zainfekowanych owadów, by uniemożliwić rozprzestrzenianie się zarazy.

Czytaj również:

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor



Liczba wyświetleń artykułu: 4362

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

Pierniczki z miodem na święta - wersja 2