Portal Pszczelarski

Raport Europejskiego Trybunału: Unia Europejska nie chroni wystarczająco pszczół 2020

pszczelarstwo w Unii Europejskiej ochrona pszczół neonikotynoidy

Europejski Trybunał Obrachunkowy przygotował specjalny raport na temat podejmowanych przez organy unijne działań na rzecz owadów zapylających. Eksperci wskazują, że Wspólnota dopuściła się wielu zaniedbań w tej kwestii.

Autorzy raportu skrytykowali m.in. wydawanie przez państwa członkowskie pozwoleń na stosowanie w wyjątkowych okolicznościach szkodliwych dla pszczół pestycydów z grupy neonikotynoidów - imidakloprydu, tiametoksamu i klotianidyny. Pomimo, że zabroniono ich wykorzystywania w rolnictwie, to w latach 2013-2019 udzielono 206 zezwoleń na ich wyjątkowe zastosowanie. Audytorzy podkreślają wprawdzie, że powodem wydania tych pozwoleń był brak alternatywnych metod radzenia sobie z chorobami roślin, ale ekspertów Europejskiego Trybunału Obrachunkowego niepokoi, że w niektórych krajach szybkość, z jaką wydawane są te zezwolenia - średnio co drugi tydzień.

Autorzy raportu zwrócili także uwagę na zaniedbania Komisji Europejskiej, która wydatkuje miliony euro na rzecz tworzenia obszarów przyjaznych dla pszczół, ale jednocześnie w ramach Wspólnej Polityki Rolnej wspiera intensywne rolnictwo, które przyczynia się do spadku populacji pszczół. Eksperci nazywają to "postawą schizofreniczną", z którą należy skończyć. Według statystyk unijnych blisko 15 miliardów euro rocznej produkcji rolnej w Unii Europejskiej zawdzięcza się owadom zapylającym. Pomimo to pszczela populacja na obszarze Wspólnoty ciągle maleje.



Liczba wyświetleń artykułu: 615

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia Natura i Człowiek

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.