Portal Pszczelarski

Wytrucie pszczół w Warszawie 2020 Powód nieznany

pszczelarstwo mazowieckie zatrucie pszczół

W różnych miejscach w Warszawie odnaleziono dziesiątki martwych pszczół. Tym razem jednak najprawdopodobniej śmierć owadów nie była spowodowana szkodliwymi dla nich opryskami.

O znalezieniu martwych pszczół na ulicy Groszkowskiego na warszawskiej Pradze poinformował, dzięki informacji od jednej z czytelniczek, portal warszawawpigulce.pl. Z kolei wiadomość o podobnym zajściu, w innej części Warszawy, w ursynowskim parku Jana Pawła II przekazał serwis haloursynow.pl. W obydwu sytuacjach mieszkańcy natknęli się na miejsca usłane martwymi pszczołami i trzmielami.

Zapytany o komentarz do tej sprawy urząd dzielnicy Ursynów, administrujący parkiem Jana Pawła II zapewnia, że śmierć owadów nie była spowodowana opryskami na komary czy kleszcze, gdyż takich miasto nie stosuje.

Sprawę zatrucia owadów zapylających badają urzędnicy z wydziału ochrony środowiska dzielnicy Ursynów. Ważną wskazówką jest to, że w obydwu miejscach zatruć rosną lipy. Serwis haloursynow.pl powołując się na opinię inżyniera Zbigniewa Kamińskiego z Wydziału Nauk o Zwierzętach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego podje, że zły wpływ na pszczoły ma nektar z lip srebrzystych. Dodatkowo owady mogły być osłabione przez nagłe zmiany pogodowe.



Liczba wyświetleń artykułu: 497

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem