Portal Pszczelarski

Wytrucie pszczół w Rańsku 2020 Winny sąsiad

pszczelarstwo warmińsko-mazurskie wytrucie pszczół zatrucie pszczół Janusz Forma

16 z 19 pszczelich rodzin z pasieki Janusza Formy z Rańska w województwie warmińsko-mazurskim zginęło z powodu zatrucia substancją chemiczną. Policja zatrzymała już sprawcę przestępstwa. Okazał się nim sąsiad poszkodowanego pszczelarza.

Piotr W., który zabił pszczoły w gospodarstwie swego sąsiada przyznał się do winy. Okazało się, że wprowadził on do 16 uli wylotki - chemiczne środki do nabłyszczania kokpitu samochodowego. 45-letni sprawca stwierdził, że chciał w ten sposób zmusić owady do opuszczenia ula. Jako główny motyw działania sprawcy policja podaje konflikt sąsiedzki, choć w rozmowie z dziennikiem Fakt hodowca zarzeka się, że nie miał żadnych sporów z sąsiadami.

Poszkodowany pszczelarz zebrał wokół swojej pasieki aż 112 kilogramów martwych pszczół. Straty Janusza Formy są szacowane na blisko 13 tysięcy złotych. Jedynie trzy ule nie zostały zaatakowane. Jako znajdujące się bardziej na uboczu prawdopodobnie nie zostały zauważone przez sprawcę przestępstwa. Zatrzymanemu Piotrowi W. grozi teraz od trzech miesięcy do pięciu lat pozbawienia wolności.



Liczba wyświetleń artykułu: 1323

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chałka z szafranem i miodem

Kapusta czerwona z porto

Piernik sułtański

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kurczak w różowej marynacie

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie