Portal Pszczelarski

Zgnilec złośliwy a złotoporek niemiły - czy udało się znaleźć lek na chorobę pszczół?

pszczelarstwo w Polsce choroby pszczół zgnilec złośliwy zgnilec amerykański złotoporek niemiły Sławomir Bakier

Uczeni z Politechniki Białostockiej poinformowali, że znaleźli naturalny lek na groźną chorobę pszczół – zgnilca złośliwego. Naukowcy twierdzą, że można go zwalczyć za pomocą kompozycji ekstraktów z grzyba z Puszczy Białowieskiej – złotoporka niemiłego.

O wynikach swoich kilkuletnich badań poinformował na specjalnej konferencji prasowej dyrektor Instytutu Nauk Leśnych Politechniki Białostockiej, a prywatnie również pszczelarz, profesor Sławomir Bakier. Zespół badawczy pod jego kierownictwem wykazał, że na bazie wyciągów z owocników złotoporka niemiłego można wytworzyć pierwszy naturalny lek na zgnilca i to zarówno w odmianie europejskiej, jak i amerykańskiej. Co więcej, lek nie miałby żadnych skutków ubocznych ani dla pszczół, ani dla człowieka. To jest nowość, gdyż dotychczas stosowane w walce ze zgnilcem medykamenty mogą przenikać do miodu i innych produktów pszczelich.

Naukowcy zapowiadają, że lek ze złotoporka pszczelarze będą mogli stosować zarówno profilaktyczne, jak i już w trakcie trwania choroby. Politechnika Białostocka złożyła wniosek o nadanie patentu w Polsce, Europie i na świecie. Zakłada się, że lek, nad którym prace mają być prawdopodobnie prowadzone przez Instytut Innowacji i Technologii Politechniki Białostockiej zostanie wyprodukowany do 2023 roku. Badacze chcą także stworzyć sztuczną hodowlę złotoporka niemiłego, gdyż jest to grzyb rzadko spotykany, występujący jedynie na martwym drewnie, głównie na osikach w Puszczy Białowieskiej.

Zgnilec jest bardzo groźną i zaraźliwą dla pszczół chorobą. Najbardziej narażone są larwy pszczół, które na jej skutek zamierają i gniją. Jak szacuje profesor Bakiera, blisko połowa polskich pasiek dysponuje w miodzie niebezpieczną ilością zarodników zgnilca złośliwego. Według danych Głównego Inspektora Weterynarii w 2019 roku odnotowano w Polsce 260 ognisk tej choroby, czyli o ponad 120 więcej niż dwa lata wcześniej.

Czytaj również:

Zgnilec złośliwy - powód likwidacji rodziny pszczelej

Przyczyny chorób pszczół - bakterie, grzyby, pierwotniaki, wirusy



Liczba wyświetleń artykułu: 2060

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Banan w cieście

Miodowa owsianka

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili