Portal Pszczelarski

Niewielkie zbioru miodu lipowego w 2020 roku

pszczelarstwo w Polsce miód lipowy

Jak informuje portal Polsat News, w roku 2020 przewidywane są bardzo niewielkie zbiory miodu lipowego. Pomimo że drzewa lipowe kwitły obficie, to tego rodzaju miodu w ulach jest mało. Pszczelarze zastanawiają się nad przyczyną tej sytuacji.

Pojawiają się opinie, że lipy w 2020 roku nie nektarowały i pszczoły nie miały po prostu co zbierać. Według ekspertów jest to jednak mało prawdopodobne, gdyż taka sytuacja ma miejsce przy niskiej wilgotności gleby, co przy tegorocznych obfitych opadach jest niemożliwe. Inni zwracają uwagę, że okres kwitnienia lip drobnolistnej, dominującej na obszarze Polski, był bardzo krótki. Według innych teorii wpływ na niskie zbiory ma wprowadzana w Polsce sieć 5G. Nie ma jednakże jeszcze badań, które potwierdzałyby te przypuszczenia.

Zapytany przez Polsat News kierownik Zakładu Pszczelnictwa w Puławach profesor Zbigniew Kołtowski odrzuca natomiast teorię, która krąży po Internecie, na temat działania pasożytniczego grzyba. Wprawdzie w próbce jednego egzemplarza lipowego podczas analizy zaobserwowano, że niektóre kwiaty były już rozwinięte, a pąki porażone przez chorobę grzybową, ale w skali całego kraju nie dostrzeżono podobnego zjawiska.

Niskie zbioru miodu lipowego odnotowuje się w całej Polsce. Prawdopodobnie również z innych roślin będzie mniej miodu niż w poprzednich latach. W tym wypadku jest to przede wszystkim efekt niskich temperatur i deszczy w okresie kwitnienia, przez co pszczoły miały utrudnione warunki do zebrania nektaru.

Czytaj również:

Właściwości miodu lipowego

Właściwości miodu



Liczba wyświetleń artykułu: 1231

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Chleb na owsiance z miodem

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych