Portal Pszczelarski

Bananowe chipsy z miodem

Na zdjęciu bananowe chipsy z miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Gapińska Źródło zdjęcia: Nad paleniskiem

przepis z miodem miód chipsy z miodem bananowe chipsy z miodem

Mój przepis na bananowe chipsy z miodem, bez użycia suszarki, zrobione w piekarniku.

Składniki: 
- 3 banany (w miarę twarde ale nie zielone),
- łyżka miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny.

Potrzebujemy także:
- silikonowy (lub inny) pędzelek,
- papier do pieczenia, 
- piekarnik z termoobiegiem.

Piekarnik nagrzewamy do 70 stopni. Blachę wykładamy papierem, układamy na nich pokrojone w cienkie plastry banany. Wkładamy blachę do piekarnika, którego drzwiczki mają pozostać uchylone, włączamy termoobieg. Po 15 minutach przewracamy banany na drugą stronę, na kolejne 15 minut.

Po tym czasie miód mieszamy z sokiem z cytryny, silikonowym pędzelkiem smarujemy każdy plasterek powstałą miksturą. Gdy odpowiednio wyschną z jednej strony, przewracamy na drugą i znowu smarujemy. Moje bananowe, chrupiące i bardzo smakowite chipsy były gotowe po około godzinie.

Samo zdrowie :)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim: 

1. Wigilijne łazanki na bogato

2. Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

3. Bigos staropolski na winie z miodem

4. Majowy miodem z mniszka lekarskiego

5. Nalewka jaśminowa z miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Nad paleniskiem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4687

Komentarze z forum pszczelarskiego

marcin 2014-01-03 09:46:01

Miałem okazje je przygotować jeszcze przed publikacją :) I muszę zdradzić mały sekret! Otóż: 1. Banany należy pokroić dosyć cienko (nie jak u mnie ok 4-5mm), 2. przytrzymać w piekarniku dłużej jeżeli nie robią się choć troszkę twarde, 3. nie robić ich w piekarniku Boscha bo stracimy dużo więcej czasu i nerwów :) Ale mimo, że za pierwszym razem nie wyszły mi tak chrupiące jak powinny, mogę śmiało polecić ten przepis! Chipsy były przepyszne! :-)

factis 2014-01-05 23:01:18

Wypróbowałem i polecam! U mnie też trzeba było dłużej przytrzymać banany w piekarniku.

mlody_pszczelarz 2014-01-06 19:52:50

Wygladaja apetycznie :)



  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

VIII Agroturystyczne Święto Wina i Miodu Pitnego na Zamku Grodziec - relacja z wydarzenia

Projekt Bzykająca Przyczepka

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Biały miód leśny z Mount Oku

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016