Bananowe chipsy z miodem
Mój przepis na bananowe chipsy z miodem, bez użycia suszarki, zrobione w piekarniku.
Składniki:
- 3 banany (w miarę twarde ale nie zielone),
- łyżka miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Potrzebujemy także:
- silikonowy (lub inny) pędzelek,
- papier do pieczenia,
- piekarnik z termoobiegiem.
Piekarnik nagrzewamy do 70 stopni. Blachę wykładamy papierem, układamy na nich pokrojone w cienkie plastry banany. Wkładamy blachę do piekarnika, którego drzwiczki mają pozostać uchylone, włączamy termoobieg. Po 15 minutach przewracamy banany na drugą stronę, na kolejne 15 minut.
Po tym czasie miód mieszamy z sokiem z cytryny, silikonowym pędzelkiem smarujemy każdy plasterek powstałą miksturą. Gdy odpowiednio wyschną z jednej strony, przewracamy na drugą i znowu smarujemy. Moje bananowe, chrupiące i bardzo smakowite chipsy były gotowe po około godzinie.
Samo zdrowie :)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Wigilijne łazanki na bogato
2. Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą
3. Bigos staropolski na winie z miodem
4. Majowy miodem z mniszka lekarskiego
Odwiedź mój blog kulinarny: Nad paleniskiem
Liczba wyświetleń artykułu: 6023
Komentarze z forum pszczelarskiego
marcin 2014-01-03 09:46:01
factis 2014-01-05 23:01:18
mlody_pszczelarz 2014-01-06 19:52:50