Portal Pszczelarski

Bananowe chipsy z miodem

Na zdjęciu bananowe chipsy z miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Gapińska Źródło zdjęcia: Nad paleniskiem

przepis z miodem miód chipsy z miodem bananowe chipsy z miodem

Mój przepis na bananowe chipsy z miodem, bez użycia suszarki, zrobione w piekarniku.

Składniki: 
- 3 banany (w miarę twarde ale nie zielone),
- łyżka miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny.

Potrzebujemy także:
- silikonowy (lub inny) pędzelek,
- papier do pieczenia, 
- piekarnik z termoobiegiem.

Piekarnik nagrzewamy do 70 stopni. Blachę wykładamy papierem, układamy na nich pokrojone w cienkie plastry banany. Wkładamy blachę do piekarnika, którego drzwiczki mają pozostać uchylone, włączamy termoobieg. Po 15 minutach przewracamy banany na drugą stronę, na kolejne 15 minut.

Po tym czasie miód mieszamy z sokiem z cytryny, silikonowym pędzelkiem smarujemy każdy plasterek powstałą miksturą. Gdy odpowiednio wyschną z jednej strony, przewracamy na drugą i znowu smarujemy. Moje bananowe, chrupiące i bardzo smakowite chipsy były gotowe po około godzinie.

Samo zdrowie :)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim: 

1. Wigilijne łazanki na bogato

2. Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

3. Bigos staropolski na winie z miodem

4. Majowy miodem z mniszka lekarskiego

5. Nalewka jaśminowa z miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Nad paleniskiem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4932

Komentarze z forum pszczelarskiego

marcin 2014-01-03 09:46:01

Miałem okazje je przygotować jeszcze przed publikacją :) I muszę zdradzić mały sekret! Otóż: 1. Banany należy pokroić dosyć cienko (nie jak u mnie ok 4-5mm), 2. przytrzymać w piekarniku dłużej jeżeli nie robią się choć troszkę twarde, 3. nie robić ich w piekarniku Boscha bo stracimy dużo więcej czasu i nerwów :) Ale mimo, że za pierwszym razem nie wyszły mi tak chrupiące jak powinny, mogę śmiało polecić ten przepis! Chipsy były przepyszne! :-)

factis 2014-01-05 23:01:18

Wypróbowałem i polecam! U mnie też trzeba było dłużej przytrzymać banany w piekarniku.

mlody_pszczelarz 2014-01-06 19:52:50

Wygladaja apetycznie :)



  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chleb z szafranem i miodem

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych