Portal Pszczelarski

Zbadali miód z Podlasia. Wyniki więcej niż zadowalające! 2020

pszczelarstwo podlaskie badanie miodu

Eksperci w dziedzinie chemii z Zakładu Chemii Analitycznej Uniwersytetu w Białymstoku przebadali miód z dwóch pasiek położonych na obszarze województwa podlaskiego. Naukowcy chcieli sprawdzić jakiej jakości jest miód pochodzący z tutejszych uli. Wyniki są więcej niż zadawalające.

Jak informuje serwis bia24.pl, badania wykazały, że zawartość metali ciężkich ze wskazanych pasiek jest blisko tysiąc razy mniejsza niż przewidują dopuszczalne normy. Oznacza to, że pod względem zdrowotnym jakość tego produktu jest znakomita. Chemicy sprawdzili miody pochodzące z pasieki założonej w 2019 roku położonej przy ulicy Augustowskiej oraz pasieki założonej w 2016 roku na dachu uniwersyteckiego kampusu. W tej ostatniej pasiece znajduje się sześć uli, a przy ulicy Augustowskiej usytuowano pięć uli, z czego aż cztery o charakterze zabytkowym. Pozyskiwany stąd miód jest wykorzystywany w celu promocji miasta.

Białostoccy chemicy mają bardzo bogate doświadczenie w badaniu produktów pszczelich. Za pomocą techniki chromatografii analizowali już miody z całego świata. Tym razem swoje badania przeprowadzili w laboratorium analiz farmaceutycznych i żywności przy Katedrze Chemii Analitycznej i Nieorganicznej. Próbki do analiz pobrano z miejskich pasiek w Białymstoku w czerwcu 2020 roku.

Czytaj również:

Badanie laboratoryjne jakości miodu

Badanie miodu w domowych warunkach



Liczba wyświetleń artykułu: 802

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

XVII Tykocińska Biesiada Miodowa

Wielki Dzień Pszczoły w Śląskim Ogrodzie Botanicznym - 2015 r.

Lód Miód - łódzka lodziarnia z miodowym akcentem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową