Portal Pszczelarski

Zbadali miód z Podlasia. Wyniki więcej niż zadowalające! 2020

pszczelarstwo podlaskie badanie miodu

Eksperci w dziedzinie chemii z Zakładu Chemii Analitycznej Uniwersytetu w Białymstoku przebadali miód z dwóch pasiek położonych na obszarze województwa podlaskiego. Naukowcy chcieli sprawdzić jakiej jakości jest miód pochodzący z tutejszych uli. Wyniki są więcej niż zadawalające.

Jak informuje serwis bia24.pl, badania wykazały, że zawartość metali ciężkich ze wskazanych pasiek jest blisko tysiąc razy mniejsza niż przewidują dopuszczalne normy. Oznacza to, że pod względem zdrowotnym jakość tego produktu jest znakomita. Chemicy sprawdzili miody pochodzące z pasieki założonej w 2019 roku położonej przy ulicy Augustowskiej oraz pasieki założonej w 2016 roku na dachu uniwersyteckiego kampusu. W tej ostatniej pasiece znajduje się sześć uli, a przy ulicy Augustowskiej usytuowano pięć uli, z czego aż cztery o charakterze zabytkowym. Pozyskiwany stąd miód jest wykorzystywany w celu promocji miasta.

Białostoccy chemicy mają bardzo bogate doświadczenie w badaniu produktów pszczelich. Za pomocą techniki chromatografii analizowali już miody z całego świata. Tym razem swoje badania przeprowadzili w laboratorium analiz farmaceutycznych i żywności przy Katedrze Chemii Analitycznej i Nieorganicznej. Próbki do analiz pobrano z miejskich pasiek w Białymstoku w czerwcu 2020 roku.

Czytaj również:

Badanie laboratoryjne jakości miodu

Badanie miodu w domowych warunkach



Liczba wyświetleń artykułu: 560

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym