Portal Pszczelarski

Zbadali miód z Podlasia. Wyniki więcej niż zadowalające! 2020

pszczelarstwo podlaskie badanie miodu

Eksperci w dziedzinie chemii z Zakładu Chemii Analitycznej Uniwersytetu w Białymstoku przebadali miód z dwóch pasiek położonych na obszarze województwa podlaskiego. Naukowcy chcieli sprawdzić jakiej jakości jest miód pochodzący z tutejszych uli. Wyniki są więcej niż zadawalające.

Jak informuje serwis bia24.pl, badania wykazały, że zawartość metali ciężkich ze wskazanych pasiek jest blisko tysiąc razy mniejsza niż przewidują dopuszczalne normy. Oznacza to, że pod względem zdrowotnym jakość tego produktu jest znakomita. Chemicy sprawdzili miody pochodzące z pasieki założonej w 2019 roku położonej przy ulicy Augustowskiej oraz pasieki założonej w 2016 roku na dachu uniwersyteckiego kampusu. W tej ostatniej pasiece znajduje się sześć uli, a przy ulicy Augustowskiej usytuowano pięć uli, z czego aż cztery o charakterze zabytkowym. Pozyskiwany stąd miód jest wykorzystywany w celu promocji miasta.

Białostoccy chemicy mają bardzo bogate doświadczenie w badaniu produktów pszczelich. Za pomocą techniki chromatografii analizowali już miody z całego świata. Tym razem swoje badania przeprowadzili w laboratorium analiz farmaceutycznych i żywności przy Katedrze Chemii Analitycznej i Nieorganicznej. Próbki do analiz pobrano z miejskich pasiek w Białymstoku w czerwcu 2020 roku.

Czytaj również:

Badanie laboratoryjne jakości miodu

Badanie miodu w domowych warunkach



Liczba wyświetleń artykułu: 699

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Miód - produkt pszczeli

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem