Portal Pszczelarski

Pasieka w sercu miasta w Rzeszowie 2020

pszczelarstwo podkarpackie akcja pszczelarska Rafał Szela Maciej Szela pasieka w sercu miasta Rzeszów Bank Pszczeli

Zarząd Galerii Rzeszów wraz z władzami miasta Rzeszowa, przy współpracy z pszczelarzami Rafałem i Maciejem Szelą realizują projekt "Pasieka w sercu miasta". Pierwsza pasieka w centrum stolicy województwa podkarpackiego będzie zlokalizowana na widokowej części dachu Galerii Rzeszów.

Projekt jest częścią programu #TAKdlaPszczół, którego inicjatorami są bracia Szela. Program powstał w 2018 roku, kiedy to Rafał Szela ktoś celowo wytruł 2,5 mln pszczół z jego pasieki. Pszczelarz uzyskał wtedy wielkie wsparcie od setek osób, które postanowił wykorzystywać nie tylko do odbudowy swojej pasieki, ale też przysłużyć się przyrodzie, tworząc dla pszczół przyjazne warunki, najbardziej zbliżone do ich naturalnego. W 2021 roku bracia Szela uruchamiają Bank Pszczeli, który będzie świadczył nieodpłatną pomoc hodowcom, których pszczoły zostały otrute lub pasieki zniszczone.

Pasieka w Galerii Rzeszów zostanie otwarta w połowie lipca 2020 roku. Zamieszka tu pół miliona pszczół. Organizatorzy akcji twierdzą, że ule i pszczoły to zarówno element wsparcia rozwoju populacji owadów zapylających, jak i "zazieleniania" centrum Rzeszowa. Pasieka będzie spełniać też cele edukacyjne i powstanie tu pszczelarskie studio nagraniowe z widokiem na rzeszowskie śródmieście. Nie byłoby to jednak możliwe, gdyby nie przyjęte przez Radę Miasta przepisy umożliwiające hodowlę pszczół w samym sercu stolicy województwa podkarpackiego. Poza centrum Rzeszowa miejska pasieka działa już na terenie Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodnego i Komunalnego.



Liczba wyświetleń artykułu: 2091

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasto z mąką z czarnego ryżu