Portal Pszczelarski

Własna pasieka w Gdańsku - przepisy 2020

pszczelarstwo pomorskie pasieka w Gdańsku zakładanie pasieki

Gdański samorząd wprowadził nowe przepisy, które umożliwiają mieszkańcom zakładanie niewielkich przydomowych pasiek. Hodowla dotyczyć może jednak jedynie pszczół ras łagodnych, a pozyskany od nich miód będzie mógł być przeznaczony wyłącznie na własny użytek.

Uchwała Rady Miasta daje możliwość stawiania pasiek każdemu, który dysponuje do tego odpowiednimi warunkami. Może to być np. własna działka czy dach budynku. Dotyczy to nie tylko terenów prywatnych, ale również nieruchomości wspólnot i spółdzielni mieszkaniowych. Chętni nie mogą jednak stawiać więcej niż pięciu uli w wyznaczonym miejscu. Powinny one być także ustawione w odległości 10 metrów od granic nieruchomości lub być otoczone płotem o wysokości co najmniej 2 metrów. Ponadto hodowane pszczoły muszą należeć do pszczół ras łagodnych. Sama pasieka powinna być z kolei zabezpieczona przed osobami postronnymi.

Podobne przepisy obowiązują już w wielu innych polskich miastach. Od wiosny 2019 roku pszczelarze-amatorzy mogą zakładać kameralne pasieki w pobliskiej Gdyni. Tu na własną pasiekę zdecydował się nawet magistrat, który postawił ule na dachu swojego urzędu. Po pierwszym sezonie pszczoły te dały 25 litrów miodu. W Gdańsku dotychczas możliwa była jedynie hodowla pszczół w celach edukacyjnych i terapeutycznych. Gdańscy samorządowcy liczą, że uchwalone przez nich regulacje zwiększą populacje owadów zapylających i będą sprzyjać bioróżnorodności w ich mieście.



Liczba wyświetleń artykułu: 2485

Komentarze z forum pszczelarskiego




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto orzechowe z miodem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę