Portal Pszczelarski

Lipa drobnolistna - roślina miododajna

Na zdjęciu: lipa drobnolistna (Tilia cordata Mill.) Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c9/Lime_tree.jpg/640px-Lime_tree.jpg

lipa drobnolistna Tilia cordata Mill. roślina miododajna pożytki występowanie lipy drobnolistnej wydajność miodowa wydajność miodowa lipy drobnolistnej żywotność lipy drobnolistnej kwitnienie lipy drobnolistnej miód lipowy

Jedną z najważniejszych roślin miododajnych w Polsce jest lipa drobnolistna. Podczas kwitnienia wytwarza ona bardzo duże ilości nektaru, który pszczoły wręcz uwielbiają. Pasieka zlokalizowana w pobliżu takich pożytków lipowych to gwarancja obfitego miodobrania.

Lipa drobnolistna rośnie pospolicie niemal na całym terytorium Polski. Można ja spotkać w parkach, ogrodach, na miejskich skwerach czy przy posesjach jednorodzinnych. Może występować naturalnie lub też być sadzona. Lipa drobnolistna jako roślina miododajna była znana i ceniona już wiele wieków temu. Jej wydajność jest bowiem ogromna – około 1000 kg miodu z hektara. Oczywiście, choć liczba ta poraża swoją wielkością, jest w rzeczywistości jedynie orientacyjna. Lipy bowiem występują w skupiskach, ale nie aż tak wielkich, by zająć cały hektar. Jednego jednak pszczelarze mogą być pewni – jeśli umiejscowią pasiekę w pobliżu pożytków lipowych, mogą być pewni dużych i udanych zbiorów miodu.

Lipa drobnolistna może dorastać nawet do 30 metrów. Jest nie tylko wysoka, ale też długowieczna – jej żywotność sięga nawet tysiąca lat. Jest ona tez bardzo rozłożysta, dzięki czemu nawet jedna lipa zaspokoi potrzeby żywieniowe wielu pszczół. Drzewo kwitnie zwykle w czerwcu i ma mnóstwo kwiatów. Są one bardzo aromatyczne, a ich intensywny zapach przyciąga pszczoły nawet z daleka. Jeśli kwiaty lipy to główny pożytek dla pszczół w tym okresie, z ich nektaru powstaje miód lipowy ceniony za niezwykły, łagodny i słodki smak oraz mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Miód lipowy jest jasny, ma delikatny aromat, w którym bez trudu wyczujemy zapach kwiatów lipy.

Zobacz również:

Właściwości miodu lipowego

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 37157

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-07-06 07:56:03

Już wkrótce będzie pyszny miodek lipowy :)

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę