Portal Pszczelarski

Lipa drobnolistna - roślina miododajna

Na zdjęciu: lipa drobnolistna (Tilia cordata Mill.) Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c9/Lime_tree.jpg/640px-Lime_tree.jpg

lipa drobnolistna Tilia cordata Mill. roślina miododajna pożytki występowanie lipy drobnolistnej wydajność miodowa wydajność miodowa lipy drobnolistnej żywotność lipy drobnolistnej kwitnienie lipy drobnolistnej miód lipowy

Jedną z najważniejszych roślin miododajnych w Polsce jest lipa drobnolistna. Podczas kwitnienia wytwarza ona bardzo duże ilości nektaru, który pszczoły wręcz uwielbiają. Pasieka zlokalizowana w pobliżu takich pożytków lipowych to gwarancja obfitego miodobrania.

Lipa drobnolistna rośnie pospolicie niemal na całym terytorium Polski. Można ja spotkać w parkach, ogrodach, na miejskich skwerach czy przy posesjach jednorodzinnych. Może występować naturalnie lub też być sadzona. Lipa drobnolistna jako roślina miododajna była znana i ceniona już wiele wieków temu. Jej wydajność jest bowiem ogromna – około 1000 kg miodu z hektara. Oczywiście, choć liczba ta poraża swoją wielkością, jest w rzeczywistości jedynie orientacyjna. Lipy bowiem występują w skupiskach, ale nie aż tak wielkich, by zająć cały hektar. Jednego jednak pszczelarze mogą być pewni – jeśli umiejscowią pasiekę w pobliżu pożytków lipowych, mogą być pewni dużych i udanych zbiorów miodu.

Lipa drobnolistna może dorastać nawet do 30 metrów. Jest nie tylko wysoka, ale też długowieczna – jej żywotność sięga nawet tysiąca lat. Jest ona tez bardzo rozłożysta, dzięki czemu nawet jedna lipa zaspokoi potrzeby żywieniowe wielu pszczół. Drzewo kwitnie zwykle w czerwcu i ma mnóstwo kwiatów. Są one bardzo aromatyczne, a ich intensywny zapach przyciąga pszczoły nawet z daleka. Jeśli kwiaty lipy to główny pożytek dla pszczół w tym okresie, z ich nektaru powstaje miód lipowy ceniony za niezwykły, łagodny i słodki smak oraz mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Miód lipowy jest jasny, ma delikatny aromat, w którym bez trudu wyczujemy zapach kwiatów lipy.

Zobacz również:

Właściwości miodu lipowego

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 36039

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-07-06 07:56:03

Już wkrótce będzie pyszny miodek lipowy :)



  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Słaby rój pszczeli – co robić?

Zapylanie roślin przez pszczoły miodne

Ile ważą pszczoły?

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią