Portal Pszczelarski

Dwa roje pszczół w Szczecinie 2020

pszczelarstwo zachodniopomorskie rój pszczół Szczecin

Do dwóch nietypowych zdarzeń z udziałem pszczół doszło w Szczecinie. Roje tych owadów, liczące kilkadziesiąt tysięcy osobników zaległy w ogrodzie jednego z mieszkańców oraz na budynku kotłowni szpitala "Zdroje".

Pierwsze pojawienie się dużego roju pszczół odnotowano 29 maja 2020 roku. Tego dnia mieszkańcy Szczecina mogli obserwować nad miastem setki tysięcy tych owadów lecących nad miastem. Część z nich jednak postanowiła osiąść na żywopłocie z tuji szmaragdów przy jednej z posesji, gdzie zaczął się tworzyć kłąb. Niechęć pszczół do opuszczenia tego miejsca zaniepokoiła właściciela ogrodu, dlatego zwrócił się on o pomoc do kolegi pszczelarza. Ten poradził mu, żeby skontaktował się z osobą, która usunie rój pszczół i przyjemnie owady u siebie. Znalezienie w Internecie ogłoszenia z taką ofertą nie okazało się trudne.

Pszczelarz, który zdecydował się przyjąć rój ustawił w ogrodzie przenośny ul, do którego weszły po kilku godzinach wszystkie pszczoły wraz z królową. Hodowca ocenił wielkość roju na około 30 tysięcy owadów.

Podobnej wielkości był rój, który zaległ pięć dni później na budynku kotłowni szczecińskiego szpitala "Zdroje". Owady na wysokości kilkunastu metrów, w luku na kable również zaczęły tworzyć kłąb. Było to w miejscu wprawdzie oddalonym od pawilonów, gdzie przebywają pacjenci, jednak mimo to zdecydowano się powiadomić straż pożarną. Ta z kolei poprosiła o pomoc pszczelarza. Hodowca dokonał oględzin roju, potem spryskał pszczoły wodą, co uniemożliwiło im latanie, a następnie zaczął je zgarniać specjalistyczną szczoteczką do przenośnego ula. Cała akcja trwała około trzech godzin.

Pszczoły trafiły do pasieki, w której podzielono je na pięć osobnych rodzin, w których umieszczono nowe królowe.

Czytaj również:

Rójka na drzewie, czyli przeniesienie pszczół z drzewa do ula



Liczba wyświetleń artykułu: 2298

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ogórki z miodem