Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Skradziono zasiedlone ule w okolicach Konstancina-Jeziornej 06.2020

pszczelarstwo mazowieckie kradzież uli Księżycowa Pasieka

Jak podaje Radio Kolor, w nocy z 1 na 2 czerwca 2020 roku w okolicach Konstancina-Jeziornej doszło do kradzieży pół miliona pszczół. Złodziej wyniósł kilka uli zlokalizowanych przy polach rzepaku.

Rokrocznie pszczelarze z "Księżycowej Pasieki" z Wólki Dworskiej za zgodą Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie rozstawiają przy uprawach rzepaku w okolicach Konstancina-Jeziornej swoje ule. Ma to zapewnić owocne plony na tym obszarze. Jednakże gdy 2 czerwca, po trzech dniach nieobecności, pszczelarze chcieli skontrolować stan tymczasowej pasieki zastali na miejscu wywrócone stojaki i brak części uli.

Okoliczni mieszkańcy twierdzą, że 1 czerwca w godzinach wieczornych na drodze prowadzącej do pasieki widziany był samochód dostawczy. Pszczelarze również zaznaczają, że nie jest to pierwsza kradzież uli na tym obszarze.

Sprawę kradzieży pszczół z Konstancina-Jeziornej przekazano policji. Tymczasem poszkodowani hodowcy liczą straty i proszą ewentualnych świadków zdarzenia o pomoc w wykryciu sprawców.



Liczba wyświetleń artykułu: 778

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Chleb z szafranem i miodem

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową