Portal Pszczelarski

Kłody bartne w Lesie Kabackim ciągle bez pszczół 2020

pszczelarstwo mazowieckie kłoda bartna bartnictwo miód Kabacki

Dwie kłody bartne zawieszone na drzewach w Lesie Kabackim na warszawskim Ursynowie wciąż nie są zamieszkałe. Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej, które było inicjatorem akcji pojawienia się barci w tym miejscu jednak uspokaja - należy uzbroić się w cierpliwość.

Kłody bartne, które pojawiły się na warszawskim Ursynowie są wykonane ze świerkowego pnia. Zostały one nasączone specjalnym roztworem propolisu i spirytusu, mającym wabić do swego wnętrza pszczoły. Owadów ciągle jednak tam nie ma, a ponadto w jednej z barci zamieszkała sójka.

O całej sytuacji poinformował portal haloursynow.pl. Projekt założenia kłód bartnych w Lesie Kabackim zapoczątkowano wczesną wiosną 2018 roku. Jego celem było pokazanie początków bartnictwa. Po dwóch latach barcie nadal są niezamieszkałe. Zapytany przez portal jeden z inicjatorów akcji, Bartosz Popczyński, jako przyczynę tego stanu podaje m.in. brak w Lesie Kabackim starych drzew, które byłyby najlepsze do zasiedlenia przez dzikie pszczoły. Pomysłodawcy projektu są jednak dobrej myśli i liczą, że już niedługo pszczoły pojawią się w barciach. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość.

Las Kabacki nie jest jednak jedynym miejsce w okolicy, które służy owadom zapylającym. Pasieka złożona z 5 uli z 50 tysiącami pszczół z gatunku Carnica istnieje na Stacji Techniczno-Postojowej Metra Warszawskiego. Z tego miejsca zbierany jest wykorzystywany w celach promocyjnych dzielnicy "miód Kabacki".



Liczba wyświetleń artykułu: 1371

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kukurydziane bułeczki z miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Różowe stringi z miodem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Marlenka - ciasto z miodem

Herbatka z miodem na przeziębienie

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem