Portal Pszczelarski

Kłody bartne w Lesie Kabackim ciągle bez pszczół 2020

pszczelarstwo mazowieckie kłoda bartna bartnictwo miód Kabacki

Dwie kłody bartne zawieszone na drzewach w Lesie Kabackim na warszawskim Ursynowie wciąż nie są zamieszkałe. Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej, które było inicjatorem akcji pojawienia się barci w tym miejscu jednak uspokaja - należy uzbroić się w cierpliwość.

Kłody bartne, które pojawiły się na warszawskim Ursynowie są wykonane ze świerkowego pnia. Zostały one nasączone specjalnym roztworem propolisu i spirytusu, mającym wabić do swego wnętrza pszczoły. Owadów ciągle jednak tam nie ma, a ponadto w jednej z barci zamieszkała sójka.

O całej sytuacji poinformował portal haloursynow.pl. Projekt założenia kłód bartnych w Lesie Kabackim zapoczątkowano wczesną wiosną 2018 roku. Jego celem było pokazanie początków bartnictwa. Po dwóch latach barcie nadal są niezamieszkałe. Zapytany przez portal jeden z inicjatorów akcji, Bartosz Popczyński, jako przyczynę tego stanu podaje m.in. brak w Lesie Kabackim starych drzew, które byłyby najlepsze do zasiedlenia przez dzikie pszczoły. Pomysłodawcy projektu są jednak dobrej myśli i liczą, że już niedługo pszczoły pojawią się w barciach. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość.

Las Kabacki nie jest jednak jedynym miejsce w okolicy, które służy owadom zapylającym. Pasieka złożona z 5 uli z 50 tysiącami pszczół z gatunku Carnica istnieje na Stacji Techniczno-Postojowej Metra Warszawskiego. Z tego miejsca zbierany jest wykorzystywany w celach promocyjnych dzielnicy "miód Kabacki".



Liczba wyświetleń artykułu: 2259

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bigos staropolski na winie z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Opodatkowanie pasieki do 80 rodzin pszczelich

Praca na etat a pasieka do 80 pni

Zasady rozliczania się w ramach projektu WRPP w latach 2016/2019

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?