Portal Pszczelarski

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Na zdjęciu majowy miodek z mniszka lekarskiego. Autorka zdjęcia: Magdalena Gapińska Źródło zdjęcia: Nad paleniskiem

majowy miodek ziołolecznictwo syrop mniszkowy mniszek lekarski

Ach, ten maj :) Wokół tyle cudów natura nam podsuwa, ze tylko garściami brać, kto ma czas i chęci i korzystać, póki można. Mniszek lekarski zawiera gigantyczne ilości witamin i minerałów, między innymi są to: wapń, magnez, fosfor, krzem, cynk, potas, sód, miedź, witaminy A, C, D i z grupy B oraz flawonoidy, fenolokwasy, karotenoidy i fitoestrogeny.

W ziołolecznictwie stosowany jest zwłaszcza na przeziębienia, kaszel i infekcje gardła. Poprawia też odporność organizmu, działa moczopędnie, ułatwia trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu i wspomaga leczenie reumatyzmu, początków cukrzycy, otyłości, gośćca, dolegliwości stawowych. Pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie.

Nie mogłam patrzeć spokojnie na łąki, które są całe żółte i mam teraz prawie 2 litry złocistego, przepysznego "miodku".

Składniki:
- 550 kwiatków mniszka lekarskiego bez łodyżek, 
- 1 kg cukru,
- 1 litr wody (może być źródlana),
- 2 cytryny.

Wykonanie:
Kwiatki oczyszczone z robaczków płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy litrem wody. Kiedy zaczną się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy 2-3 godziny na wolnym ogniu, pod pokrywką. Następnie garnek odstawiamy na 24 godziny.

Po tym czasie dokładnie odciskamy kwiatki z soku, a całą zawartość garnka jeszcze raz filtrujemy, aby płyn był jednolity i czysty.

Wsypujemy kilogram cukru i stale mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Na tym etapie syrop mniszkowy gotujemy bez pokrywki. Ważne jest, aby nadmiar wody odparował, a tym samym - "miód" zgęstniał.

Gotujemy 3 godziny, po czym dodajemy cytryny, wyszorowane i sparzone, pokrojone w plastry razem ze skórką.

Kiedy syrop zacznie się pienić, to znak, że jest już gotowy. Wyjmujemy cytrynę, "miodek" wlewamy do wyparzonych i suchych słoiczków, po czym odstawiamy - będą stygnąć i gęstnieć.

Nie trzeba pasteryzować, wystarczy odwrócić do góry dnem i słoiczki powinny złapać.

PS. Oczywiście - nie doczekałam do końcowej fazy produkcji - syrop prosto z gara wlałam wazówką do kubka z herbatą... :)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Bananowe chipsy z miodem

2. Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

3. Wigilijne łazanki na bogato

4. Bigos staropolski na winie z miodem

5. Nalewka jaśminowa z miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Nad paleniskiem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 9036

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Termin składania projektów do Agencji Rynku Rolnego mija 30 maja 2014 r.

Budowa pszczoły miodnej - budowa zewnętrzna

Komonica zwyczajna, komonica pospolita, komonica rożkowa – roślina miododajna

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.