Portal Pszczelarski

W okolicach Środy Wielkopolskiej masowo wymierają pszczoły 2020

pszczelarstwo wielkopolskie wytrucie pszczół zatrucie pszczół

8 maja 2020 roku pszczelarze z okolic Ulejna w powiecie średzkim w województwie wielkopolskim odnaleźli przy swoich pasiekach setki tysięcy martwych pszczół. Winą za ich śmierć obarcza się miejscowych rolników.

Straty są duże. Niektórzy pszczelarze stracili nawet więcej niż połowę swoich pszczół. O zdarzeniu zostały powiadomione służby weterynaryjne, które pobrały z miejsca zdarzenia próbki martwych owadów i wysłały je do Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach. Eksperci chcą ustalić, co było przyczyną śmierci zapylaczy.

Pszczelarze podejrzewają, że śmierć ich podopiecznych była spowodowana nieodpowiednim zastosowanie przez miejscowych rolników środków ochrony roślin. W rejonie zatrucia dominuje uprawa rzepaku i hodowcy pszczół są przekonani, że to właśnie stamtąd przywleczona została trucizna.

Pszczelarze i samorządowcy od dłuższego czasu apelują do rolników o właściwie korzystanie ze środków ochrony roślin, tak aby nie szkodzić pszczołom. Rokrocznie to chemiczne preparaty wykorzystywane przy uprawach są najczęstszą przyczyną zatruć owadów zapylających. Informacje na temat tego, jak w sposób bezpieczny dla pszczół prowadzić i chronić uprawy dostępne są w mediach społecznościowych i na stronach urzędów gmin.

Czytaj również:

Postępowanie pszczelarza w przypadku zatrucia pszczół



Liczba wyświetleń artykułu: 754

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową