Portal Pszczelarski

W okolicach Środy Wielkopolskiej masowo wymierają pszczoły 2020

pszczelarstwo wielkopolskie wytrucie pszczół zatrucie pszczół

8 maja 2020 roku pszczelarze z okolic Ulejna w powiecie średzkim w województwie wielkopolskim odnaleźli przy swoich pasiekach setki tysięcy martwych pszczół. Winą za ich śmierć obarcza się miejscowych rolników.

Straty są duże. Niektórzy pszczelarze stracili nawet więcej niż połowę swoich pszczół. O zdarzeniu zostały powiadomione służby weterynaryjne, które pobrały z miejsca zdarzenia próbki martwych owadów i wysłały je do Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach. Eksperci chcą ustalić, co było przyczyną śmierci zapylaczy.

Pszczelarze podejrzewają, że śmierć ich podopiecznych była spowodowana nieodpowiednim zastosowanie przez miejscowych rolników środków ochrony roślin. W rejonie zatrucia dominuje uprawa rzepaku i hodowcy pszczół są przekonani, że to właśnie stamtąd przywleczona została trucizna.

Pszczelarze i samorządowcy od dłuższego czasu apelują do rolników o właściwie korzystanie ze środków ochrony roślin, tak aby nie szkodzić pszczołom. Rokrocznie to chemiczne preparaty wykorzystywane przy uprawach są najczęstszą przyczyną zatruć owadów zapylających. Informacje na temat tego, jak w sposób bezpieczny dla pszczół prowadzić i chronić uprawy dostępne są w mediach społecznościowych i na stronach urzędów gmin.

Czytaj również:

Postępowanie pszczelarza w przypadku zatrucia pszczół



Liczba wyświetleń artykułu: 698

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Propolis - produkt pszczeli

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Marchewka z jabłkiem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie