Portal Pszczelarski

W okolicach Środy Wielkopolskiej masowo wymierają pszczoły 2020

pszczelarstwo wielkopolskie wytrucie pszczół zatrucie pszczół

8 maja 2020 roku pszczelarze z okolic Ulejna w powiecie średzkim w województwie wielkopolskim odnaleźli przy swoich pasiekach setki tysięcy martwych pszczół. Winą za ich śmierć obarcza się miejscowych rolników.

Straty są duże. Niektórzy pszczelarze stracili nawet więcej niż połowę swoich pszczół. O zdarzeniu zostały powiadomione służby weterynaryjne, które pobrały z miejsca zdarzenia próbki martwych owadów i wysłały je do Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach. Eksperci chcą ustalić, co było przyczyną śmierci zapylaczy.

Pszczelarze podejrzewają, że śmierć ich podopiecznych była spowodowana nieodpowiednim zastosowanie przez miejscowych rolników środków ochrony roślin. W rejonie zatrucia dominuje uprawa rzepaku i hodowcy pszczół są przekonani, że to właśnie stamtąd przywleczona została trucizna.

Pszczelarze i samorządowcy od dłuższego czasu apelują do rolników o właściwie korzystanie ze środków ochrony roślin, tak aby nie szkodzić pszczołom. Rokrocznie to chemiczne preparaty wykorzystywane przy uprawach są najczęstszą przyczyną zatruć owadów zapylających. Informacje na temat tego, jak w sposób bezpieczny dla pszczół prowadzić i chronić uprawy dostępne są w mediach społecznościowych i na stronach urzędów gmin.

Czytaj również:

Postępowanie pszczelarza w przypadku zatrucia pszczół



Liczba wyświetleń artykułu: 1096

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto orzechowe z miodem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Marchewka z jabłkiem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ogórki z miodem

Pierniczki na miodzie