Portal Pszczelarski

W okolicach Środy Wielkopolskiej masowo wymierają pszczoły 2020

pszczelarstwo wielkopolskie wytrucie pszczół zatrucie pszczół

8 maja 2020 roku pszczelarze z okolic Ulejna w powiecie średzkim w województwie wielkopolskim odnaleźli przy swoich pasiekach setki tysięcy martwych pszczół. Winą za ich śmierć obarcza się miejscowych rolników.

Straty są duże. Niektórzy pszczelarze stracili nawet więcej niż połowę swoich pszczół. O zdarzeniu zostały powiadomione służby weterynaryjne, które pobrały z miejsca zdarzenia próbki martwych owadów i wysłały je do Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach. Eksperci chcą ustalić, co było przyczyną śmierci zapylaczy.

Pszczelarze podejrzewają, że śmierć ich podopiecznych była spowodowana nieodpowiednim zastosowanie przez miejscowych rolników środków ochrony roślin. W rejonie zatrucia dominuje uprawa rzepaku i hodowcy pszczół są przekonani, że to właśnie stamtąd przywleczona została trucizna.

Pszczelarze i samorządowcy od dłuższego czasu apelują do rolników o właściwie korzystanie ze środków ochrony roślin, tak aby nie szkodzić pszczołom. Rokrocznie to chemiczne preparaty wykorzystywane przy uprawach są najczęstszą przyczyną zatruć owadów zapylających. Informacje na temat tego, jak w sposób bezpieczny dla pszczół prowadzić i chronić uprawy dostępne są w mediach społecznościowych i na stronach urzędów gmin.

Czytaj również:

Postępowanie pszczelarza w przypadku zatrucia pszczół



Liczba wyświetleń artykułu: 967

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Sprzedaż bezpośrednia miodu - opodatkowanie

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?

Pszczelarz a faktura VAT RR

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Piernik sułtański