Portal Pszczelarski

Czarne pszczoły znów w Polsce 2020

pszczelarstwo w Polsce czarna pszczoła zadrzechnia fioletowa Xylocopa violacea

Po kilku latach przerwy znów zaobserwowano w Polsce zadrzechnię fioletową (Xylocopa violacea), zwaną czarną pszczołą (lub fioletową pszczołą ze względu na połyskujące skrzydełka). Jeszcze do niedawna uważano, że jest to gatunek w naszym kraju wymarły.

Zadrzechnia fioletowa jest dużą czarną pszczołą z czarnym owłosieniem oraz ciemnymi, fioletowo połyskującymi skrzydłami. Widywane są najczęściej na kwiatach groszku pachnącego, robinii akacjowej, soi warzywnej i żmijowca zwyczajnego. Czarne pszczoły zasiedlają suche drewnie pni obumarłych drzew lub ich grubszych konarów. O ponownym pojawieniu się w Polsce czarnej pszczoły poinformowali przedstawiciele stowarzyszenia Natura i Człowiek.

Czarne pszczoły nie są groźne ani dla ludzi, ani dla innych pszczół. Wykonują tę samą, pożyteczną pracę, co inne owady zapylające. Rozwojowi tego gatunku sprzyja zachowanie starodrzewów, przede wszystkim drzew suchych. Eksperci wskazują, że zmiany klimatyczne mogą doprowadzić do rozwoju populacji zadrzechni fioletowej w Polsce.

Po kilkuletniej przerwie zaobserwowano w 2020 roku dwa stanowiska pszczoły czarnej w naszym kraju. Wcześniej te owady widywano także w Poleskim Parku Narodowym, Bieszczadach Zachodnich, Wrocławiu, Oławie i Miechowie, Włoszczowie. Od 2014 roku zadrzechnia fioletowa jest objęta w Polsce częściową ochroną gatunkową.



Liczba wyświetleń artykułu: 5142

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kurczak w różowej marynacie

Pasta miodowo-miętowa

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu