Portal Pszczelarski

Leśnicy ostrzegają pszczelarzy przed niedźwiedziami 2020

pszczelarstwo w Polsce niedźwiedź w pasiece

Nadleśnictwo Krościenko w województwie małopolskim wydało komunikat, w którym wzywa pszczelarzy do zabezpieczania pasiek. Na południu Polski odnotowuje się coraz więcej ataków niedźwiedzi.

Obecność niedźwiedzi w pobliżu siedzib ludzkich zaobserwowano pod koniec kwietnia 2020 roku m.in. w Paśmie Magury Spiskiej, Pienin Spiskich, Małych Pienin, paśmie Radziejowej (Beskid Sądecki) oraz masywie Lubania w Gorcach. Małopolska rokrocznie zmaga się z niedźwiedzimi atakami. Starty poniesione z tego powodu przez pszczelarzy sięgają kilkudziesięciu tysięcy złotych. W 2019 roku Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Krakowie wypłaciła z tytułu szkód spowodowanych przez te drapieżniki w pasiekach odszkodowania w wysokości około 50 tysięcy złotych.

Z atakami niedźwiedzi zmagają się również pszczelarze z województwa podkarpackiego. Tamtejsza Dyrekcja Ochrony Środowiska wydała zezwolenie na płoszenie tych zwierząt za pomocą amunicji hukowej i gumowej w bezpośrednim sąsiedztwie pasiek i zabudowań mieszkalnych. W samej gminie Solina odnotowano w 2019 roku ponad 20 wtargnięć tych drapieżników na posesje.

Ofiarami niedźwiedzi bardzo często padają pasieki. Drapieżniki niszczą zadaszenie uli, a następnie wyjadają wszystko ze środka - nie tylko plastry miodu, ale też pszczoły i ich larwy, będące niedźwiedzim przysmakiem.



Liczba wyświetleń artykułu: 470

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Skuteczny sposób na nastrój rojowy

Czym jest cicha wymiana matki pszczelej?

VAT a refundacja zakupu sprzętu

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę