Portal Pszczelarski

Leśnicy ostrzegają pszczelarzy przed niedźwiedziami 2020

pszczelarstwo w Polsce niedźwiedź w pasiece

Nadleśnictwo Krościenko w województwie małopolskim wydało komunikat, w którym wzywa pszczelarzy do zabezpieczania pasiek. Na południu Polski odnotowuje się coraz więcej ataków niedźwiedzi.

Obecność niedźwiedzi w pobliżu siedzib ludzkich zaobserwowano pod koniec kwietnia 2020 roku m.in. w Paśmie Magury Spiskiej, Pienin Spiskich, Małych Pienin, paśmie Radziejowej (Beskid Sądecki) oraz masywie Lubania w Gorcach. Małopolska rokrocznie zmaga się z niedźwiedzimi atakami. Starty poniesione z tego powodu przez pszczelarzy sięgają kilkudziesięciu tysięcy złotych. W 2019 roku Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Krakowie wypłaciła z tytułu szkód spowodowanych przez te drapieżniki w pasiekach odszkodowania w wysokości około 50 tysięcy złotych.

Z atakami niedźwiedzi zmagają się również pszczelarze z województwa podkarpackiego. Tamtejsza Dyrekcja Ochrony Środowiska wydała zezwolenie na płoszenie tych zwierząt za pomocą amunicji hukowej i gumowej w bezpośrednim sąsiedztwie pasiek i zabudowań mieszkalnych. W samej gminie Solina odnotowano w 2019 roku ponad 20 wtargnięć tych drapieżników na posesje.

Ofiarami niedźwiedzi bardzo często padają pasieki. Drapieżniki niszczą zadaszenie uli, a następnie wyjadają wszystko ze środka - nie tylko plastry miodu, ale też pszczoły i ich larwy, będące niedźwiedzim przysmakiem.



Liczba wyświetleń artykułu: 504

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Placki z borówkami i miodem z cytryną

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Krem bananowo-owsiany z miodem

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka po mazursku

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami