Portal Pszczelarski

Władze gmin z powiatu buskiego apelują o ochronę pszczół 2020

pszczelarstwo świętokrzyskie ochrona zapylaczy stosowanie oprysków

Władze gmin powiatu buskiego w województwie świętokrzyskim zwróciły się z apelem do miejscowych rolników. Włodarzom zależy, by w trakcie prowadzonych oprysków mieć na uwadze dobro pszczół.

Apele podpisane przez burmistrzów miast powiatu Busko-Zdrój ukazały się na ich profilach w mediach społecznościowych. Włodarze zwrócili uwagę na rozpoczynające się wiosną prace polowe i związane z nimi zabiegi chemiczne ochrony roślin. Jeśli będą one źle przeprowadzane, to będzie to stanowić śmiertelne zagrożenie dla pszczół i innych owadów zapylających, którym zawdzięczamy większość plonów roślin, "bardzo ważnych w naszym codziennym menu".

Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Kielcach wydał z kolei zalecenia dotyczące bezpiecznego dla pszczół wykonywania zabiegów chemicznej ochrony roślin. Inspektorat radzi w tej materii m.in.

  • nie wykonywać zabiegów po zakończonych lotach owadów zapylających;
  • zachowywać minimalną odległość 20 metrów od pasiek;
  • nie stosować preparatów toksycznych dla pszczół w okresie kwitnienia roślin uprawnych oraz w uprawach, na których występują;
  • używanie wyłącznie środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu i na podstawie wydanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zezwoleń lub pozwoleń na handel równoległy;
  • stosowanie tychże środków zgodnie z warunkami określonymi w etykiecie;
  • minimalizować negatywny wpływ zabiegów chemicznych na organizmy niebędące celem zabiegu.


Liczba wyświetleń artykułu: 666

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Wigilijne łazanki na bogato

Nalewka jaśminowa z miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Biały miód leśny z Mount Oku