Portal Pszczelarski

Władze gmin z powiatu buskiego apelują o ochronę pszczół 2020

pszczelarstwo świętokrzyskie ochrona zapylaczy stosowanie oprysków

Władze gmin powiatu buskiego w województwie świętokrzyskim zwróciły się z apelem do miejscowych rolników. Włodarzom zależy, by w trakcie prowadzonych oprysków mieć na uwadze dobro pszczół.

Apele podpisane przez burmistrzów miast powiatu Busko-Zdrój ukazały się na ich profilach w mediach społecznościowych. Włodarze zwrócili uwagę na rozpoczynające się wiosną prace polowe i związane z nimi zabiegi chemiczne ochrony roślin. Jeśli będą one źle przeprowadzane, to będzie to stanowić śmiertelne zagrożenie dla pszczół i innych owadów zapylających, którym zawdzięczamy większość plonów roślin, "bardzo ważnych w naszym codziennym menu".

Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Kielcach wydał z kolei zalecenia dotyczące bezpiecznego dla pszczół wykonywania zabiegów chemicznej ochrony roślin. Inspektorat radzi w tej materii m.in.

  • nie wykonywać zabiegów po zakończonych lotach owadów zapylających;
  • zachowywać minimalną odległość 20 metrów od pasiek;
  • nie stosować preparatów toksycznych dla pszczół w okresie kwitnienia roślin uprawnych oraz w uprawach, na których występują;
  • używanie wyłącznie środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu i na podstawie wydanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zezwoleń lub pozwoleń na handel równoległy;
  • stosowanie tychże środków zgodnie z warunkami określonymi w etykiecie;
  • minimalizować negatywny wpływ zabiegów chemicznych na organizmy niebędące celem zabiegu.


Liczba wyświetleń artykułu: 959

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Puszysty omlet z bananami

Lawendowe ciasto dyniowe

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zryczałtowany podatek dochodowy przy sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich przetworzonych

Zmiany w podatkach i składkach ZUS dla pszczelarzy w 2017 roku

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?