Portal Pszczelarski

Miska wody dla pszczół - akcja mieszkańców Rzeszowa 2020

pszczelarstwo podkarpackie akcja pszczelarska poidło dla pszczół

Z okazji przypadającego 22 kwietnia 2020 roku Dnia Ziemi mieszkańcy Rzeszowa postanowili zorganizować akcję pomagania pszczołom. Pomysł pojawił się spontanicznie na grupie facebookowej "Sąsiedzi Rzeszów" i szybko zdobył dużą popularność.

Jednym z powodów wysunięcia tej inicjatywy jest trwająca susza. Jedna z użytkowniczek facebookowej grupy "Sąsiedzi Rzeszów" opisała, jak spragnione pszczoły piły wodę z wystawionej przez nią miseczki dla psa. Autorka wpisu jednocześnie zaapelowała, by każdy, kto ma taką możliwość zostawiał pojemnik z wodą dla owadów i ptaków. Apel ten spotkał się z szerokim odzewem i zapewnieniami o wystawieniu naczyń z wodą z okazji Dnia Ziemi w ogrodach, na działkach i balkonach.

Z podobnym apelem o pomoc dla pszczół zwrócił się na swoim facebookowym profilu znany przyrodnik David Attenborough, który zaproponował, by pszczołom zostawiać łyżeczkę wody z cukrem na swoim balkonie lub ogrodzie. Jednak jak podaje portal eska.pl, który zapytał pszczelarzy o opinię w tej sprawie, pszczoły są w stanie przystosować się do warunków z ograniczonym dostępem do wody. Tak zresztą dzieje na sawannie. Akcje stawiania misek wody, zdaniem zapytanych pszczelarzy, ma sens, jeżeli zaangażuje się w nią większa grupa ludzi, żyjąca nie w centrum, gdzie jest mało owadów, a na obrzeżach miasta.



Liczba wyświetleń artykułu: 1776

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Żurawina z miodem i wanilią

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto orzechowe z miodem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem