Portal Pszczelarski

Ponad milion pszczół spłonęło w Książu Śląskim 2020

pszczelarstwo lubuskie pożar pasieki

Nawet przeszło milion pszczół mogło zginąć w pożarze pasieki, do którego doszło 12 kwietnia 2020 roku w Książu Śląskim niedaleko Kożuchowa w województwie lubuskim. Straty szacowane są na ponad 50 tysięcy złotych.

Pożar wybuchł około południa w wielkanocną niedzielę. Początkowo przypuszczano, że płonie pobliski las. Szybko jednak okazało się, że ogień trawi pasiekę, której właścicielem jest Piotr Jonaczyk. Jak podaje Gazeta Lubuska, hodowca próbował nawet rzucić się w płonienie, by ratować pszczoły. W porę powstrzymał go sąsiad. Z powodu nagromadzenia w tym miejscu materiałów łatwopalnych ogień zniszczył pasiekę w przeciągu kwadransa.

Właściciel pasiek prowadził ją od 20 lat. Była to też forma kontynuacji rodzinnej tradycji, sięgającej 1890 roku. Wielkanocny pożar pochłonął 36 pszczelich rodzin po około 30 tys. pszczół każda. Spłonął także wóz pszczelarski oraz narzędzia do obsługi pasieki.

Pożar spowodował, że właściciel pasieki stracił swoje jedyne swoje źródło utrzymania. Poszkodowany pszczelarz zainwestował też niedawno w nowe, silne, roje oraz ule, które bezpowrotnie stracił. W związku z tym zorganizowana została zbiórka na zakup dla pana Piotra Jonaczyka nowych rodzin, uli oraz sprzętu do obsługi pasieki.



Liczba wyświetleń artykułu: 689

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Słodka sałatka z kurczakiem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Bananowe chipsy z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem