Portal Pszczelarski

Pszczołowóz Pszczelarium na ulicach Katowic 2020

Zdjęcia: Grupa Pietrzak

pszczelarstwo śląskie pszczołowóz Pszczelarium samochód do przewozu uli

Rodzinna firma Pszczelarium wraz z Grupą Pietrzak stworzyła pszczołowóz. Jest to specjalnie skonfigurowany model Peugeota Expert, przeznaczony do obsługi miejskich pasiek. Pierwszy taki pojazd jeździ już po ulicach Katowic, a kolejny pojawi się w Warszawie.

Pszczelarium specjalizuje się w instalowaniu miejskich pasiek. Auto do ich obsługi będzie w stanie przewieźć nawet 0,5 miliona pszczół. Dodatkowo przestrzeń ładunkowa pszczołowozu umożliwia przetransportowanie jednorazowo 10 uli lub 1000 słoików miodu. Samochód jest także klimatyzowany, a wnętrze jest łatwe do oczyszczenia, nawet z klejących się pszczelich produktów.

Grupa Pietrzak, która dostarczyła i przygotowała model Peugeota Expert, wraz z Pszczelarium postawiła 7 maja 2019 roku na dachu swego kompleksu w Katowicach miejską pasiekę z 160 tysiącami pszczół. Ponadto Pszczelarium prowadzi również miejskie pasieki w Warszawie, Gdańsku i Lublinie, w których odbywają się szkolenia i warsztaty edukacyjne na temat pszczelarstwa. W 2020 roku firma zamierza postawić 20 nowych uli w stolicy województwa śląskiego i stworzenie drugiego pszczołowozu, który będzie jeździł po Warszawie.

Pszczołowóz i pszczelarz z Pszczelarium



Liczba wyświetleń artykułu: 2452

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie