Portal Pszczelarski

Kanadyjscy pszczelarze obawiają się poważnych strat z powodu koronawirusa 2020

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Kanadzie koronawirus a pszczoły Kanadyjska Rada Miodu

Restrykcje gospodarcze wprowadzone po ogłoszonej w marcu 2020 roku pandemii koronawirusa mogą spowodować problem niewystarczającej liczby rojów pszczelich - tak twierdzą kanadyjscy pszczelarze. Z powodu bowiem wprowadzonych ograniczeń hodowcy pszczół z Kanady nie mogą dokonywać za granicą corocznych zakupów pszczelich rojów w celu uzupełnienia zimowych strat.

Kanadyjska Rada Miodu (Canadian Honey Council) poinformowała, że wobec tego, że linie lotnicze Air Canada nie przewożą obecnie żywych zwierząt, poszukiwane są alternatywne metody dostaw pszczół, zwłaszcza matek. Sporym problemem jest to, że nie można sprowadzić tych owadów z innych krajów za pomocą lotów cargo, gdyż te nie są one w stanie zapewnić odpowiednich dla pszczelich rodzin warunków cieplnych w temperaturze między 9 a 32 stopni Celsjusza.

Brak pszczół może drastycznie obniżyć zbiory miodu w Kanadzie, a w dalszej konsekwencji mieć tragiczny wpływ na cały sektor rolnictwa i ekosystem. W informacji podanej przez Polską Agencję Prasową wskazano, że pszczelarze importujący pszczoły ustalają z eksporterami, wielkość zapotrzebowanie na nowe królowe, by gdy będzie taka możliwość, jak najszybciej je sprowadzić. Jeżeli pszczoły zaczną się roić bez nich, to negatywnie odbije się to na całej pszczelej populacji.



Liczba wyświetleń artykułu: 1305

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową