Portal Pszczelarski

Apel do lubelskich rolników i sadowników w sprawie pszczół 2020

pszczelarstwo lubelskie akcja pszczelarska Lubelskie - wspólnie dla pszczół

Partnerzy kampanii "Lubelskie - wspólnie dla pszczół" zwrócili się do rolników i sadowników z otwartym apelem o zachowanie szczególnej ostrożności podczas prac polowych, tak by nie powodować zagrożenia dla pszczelej populacji. Zwrócono także uwagę na trwającą od marca 2020 roku nadzwyczajną sytuację epidemii.

Sygnatariusze apelu podkreślają, że pomimo trudnych warunków "życie na polskiej wsi musi przebiegać w wyznaczonym rytmie, aby zapewnić nam wszystkim dostęp do zdrowej żywności". Autorzy uznali to wręcz za kwestię strategiczną "dla bezpieczeństwa Rzeczypospolitej Polskiej i jej Obywateli". W tym kontekście zwrócono także uwagę na wzajemne zrozumienie, szacunek i dotychczasową bardzo dobrą współpracę rolników i pszczelarzy z województwa lubelskiego.

Inicjatorzy listu otwartego mają nadzieje, że sadownicy, rolnicy i pszczelarze będą nadal razem współpracować, by w tym trudnym czasie być w stanie dostarczyć nam wszystkim zdrowej żywności. Dlatego też samorządowcy i partnerzy kampanii liczą na rozważne, niezagrażające pszczołom stosowanie środków ochrony roślin. W tym celu Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego przygotował na ten temat specjalny plakat i ulotkę.

Kampania "Lubelskie - wspólnie dla pszczół" została zainicjowana przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego na początku 2020 roku. Z powodu jednak nadzwyczajnej sytuacji wywołanej przez pandemię koronawirusa wiele z zaplanowanych wydarzeń i działań zostało odwołanych lub przesuniętych, a akcja przeniosła się głównie do Internetu.

Z pełną treścią apelu można zapoznać się tutaj: Apel do rolników i sadowników w dobie koronawirusa 2020



Liczba wyświetleń artykułu: 978

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kurczak w różowej marynacie

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Pasta miodowo-miętowa

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych