Na zdjęciu wigilijne łazanki z miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Gapińska Źródło zdjęcia: Nad paleniskiem
Nie ma Wigilii bez klusek z makiem i szczerze powiedziawszy, nie znam osoby, która ich nie lubi. Ja na przykład uwielbiam od dziecka, choć u nas były to zazwyczaj nitki z "ukręconym makiem", posłodzone miodem czy cukrem, ot takie, proste. Dziś chciałam Wam zaprezentować wigilijne kluski z makiem we wzbogaconej wersji: z bakaliami i miodem, łazanki idealne. Takie, za którymi będzie się tęsknić do następnych Świąt, bo przecież potrawy takie jak ta, nie jada się codziennie - najlepszą przyprawą jest bowiem świąteczna atmosfera :)
Składniki:
- 300g makaronu łazanki, może być to oczywiście makaron swojej roboty, pokrojony w kwadraty,
- 350g maku,
- 2łyżki masła,
- 3 łyżki miodu,
- 100g orzechów włoskich,
- 2 łyżki pokrojonej drobno skórki pomarańczy,
- garść rodzynków,
- rum do namoczenia rodzynków,
- mleko do zaparzenia maku.
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć w rumie.
Mak zalać mlekiem i ugotować na małym ogniu 10-12 minut, aż będzie miękki, następnie odsączony mielimy dwa razy (można zastąpić gotową masą makową z puszki).
Orzechy posiekać drobno lub zawinąć w czystą ściereczkę i roztłuc tłuczkiem. Wymieszać ze skórką pomarańczową i razem w masłem wrzucić do rondelka, postawić na małym ogniu i podsmażać przez kilka minut, po czym do rondelka dodać również mak i rodzynki, wymieszać z 3 łyżkami miodu i poddusić razem krótką chwilkę.
Makaron ugotować w posolonym lekko wrzątku, odcedzić i póki ciepły, wymieszać z makowo-bakaliową masą z rondelka.
Można sobie jeszcze dosłodzić miodem, ale ja lubię właśnie takie :) Polecam!
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
2. Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą
3. Bigos staropolski na winie z miodem
4. Majowy miodem z mniszka lekarskiego
Odwiedź mój blog kulinarny: Nad paleniskiem
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy!
Drogi Użytkowniku,
informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.
Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.
Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.
W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER"
"Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."
Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.
W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.