Portal Pszczelarski

Remizy dla zapylaczy w podkarpackich lasach 2020

pszczelarstwo podkarpackie akcja pszczelarska remizy dla zapylaczy Pszczoły wracają do lasu

W Nadleśnictwie Tuszyma w okolicach Krosna zakładane są "remizy dla owadów zapylających". Są to niewielkie powierzchniowo obszary, gdzie kwitną miododajne rośliny, a pszczoły i inne zapylacze będą mogły znaleźć tu schronienie.

Sadzone w takich miejscach rośliny odznaczają się zróżnicowanymi terminami kwitnienia, różną pyłkodajnością i miododajnością. W leśnictwie Ruda, gdzie postawiono szóstą "remizę dla zapylaczy" pojawiło się aż 120 różnych krzewinek, krzewów i drzewek miododajnych, w tym lawenda, derenia, głóg, śnieguliczka, irga, suchodrzewina, porzeczka, agrest, aronia, kalina, wierzbę, karłowata, lipa oraz stare odmiany czereśni, wiśni, grusz czy jabłoni. Powierzchnia całego kompleksu obejmuje jednak jedynie 0,16 ha.

Projekt jest finansowany przez Lasy Państwowe w ramach realizacji programu "Pszczoły wracają do lasu". Celem tworzonych "remiz" jest powstanie siedlisk i obudowa populacji zapylaczy, w szczególności pszczół i owadów im pokrewnych. Nadleśnictwo ma także nadzieję, że ta inicjatywa przyczyni się do poprawy świadomości przyrodniczej na temat znaczenia owadów zapylających i potrzeby ich ochrony. Służyć ma temu m.in. prowadzenie zajęć warsztatowych i edukacyjnych przy "remizach".



Liczba wyświetleń artykułu: 782

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Koktajl pietruszkowy z miodem

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Domowa musztarda z miodem

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę