Portal Pszczelarski

Pszczelarze z gminy Dwikozy przekazali ponad 160 słoików miodu szpitalowi w Sandomierzu 2020

pszczelarstwo świętokrzyskie akcja pszczelarska Rejonowe Koła Pszczelarzy w Dwikozach Marian Marzec

Rejonowe Koła Pszczelarzy w Dwikozach postanowiło przekazać ponad 160 słoików z miodem Specjalistycznemu Szpitalowi Ducha Świętego w Sandomierzu. Wartości daru to około 3 tysiące złotych.

Jak podaje portal echodnia.eu, zbiórkę miodu wśród kilkunastu pszczelarzy zrzeszonych w kole zorganizowano bardzo szybko. Za taką decyzją stał trwający od połowy marca 2020 roku stan epidemii i walka lekarzy oraz pracowników służby zdrowia z rozprzestrzeniającym się koronawirusem. "Myślę, że takie zachowania są potrzebą dnia codziennego, a już w tej sytuacji, w której się znaleźliśmy, inaczej postąpić się nie da" - powiedział w rozmowie z echodnia.eu prezes Rejonowego Koła Pszczelarzy w Dwikozach Marian Marzec.

W przekazanych słoikach znalazło 200 kilogramów miodu wielokwiatowego, lipowego i spadziowego. Pszczelarze zaznaczyli, że można go jeść i pić w różnych postaciach. Dar ma zostać wykorzystany na potrzeby szpitala w Sandomierzu, w tym dla jego pacjentów.

Warto także zaznaczyć, że podobne inicjatywy jak Koło Pszczelarzy z Dwikoz podejmują również pojedynczy hodowcy. W całej Polsce w czasie stanu epidemii koronawirusa odnotowywane są przypadki poszczególnych pszczelarzy, którzy przekazujących miód dla szpitali.



Liczba wyświetleń artykułu: 1642

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Miód - produkt pszczeli