Portal Pszczelarski

Leśnicy z Nadleśnictwa Stąporków odtwarzają bartnictwo

pszczelarstwo świętokrzyskie bartnictwo Pszczoły wracają do lasu

Leśnicy z położonego w Górach Świętokrzyskich Nadleśnictwa Stąporków czynią starania na rzecz odtworzenia staropolskiego bartnictwa. Prócz tego w okolicznych lasach sadzone są lipy, jawory oraz krzewy róży i głogu. To wszystko ma się przyczynić do wzmocnienia populacji dzikich pszczół w tym rejonie.

Podejmowane przez leśnictwo działania są elementem prowadzonego przez Lasy Państwowe programu "Pszczoły wracają do lasu". Zapytani przez Radio Kielce leśnicy podkreślają, że więcej pszczół w lasach, to także korzyści dla okolicznych gospodarstw rolnych, gdyż również tam będą zapylane drzewa.

Nadleśnictwu Stąporków w szczególności zależy na odtworzeniu żyjącej niegdyś na tym obszarze pszczoły czarnej. Została ona niestety wyparta przez sprowadzane z zagranicy przez pszczelarzy inne gatunki zapylaczy.

W lasach stąporskich można zatem już napotkać nowe nasadzenia roślin i drzew miododajnych. Montowane są także pnie bartne, nawiązujące do tych z czasów staropolskich, które mają dawać schronienie dla pszczół. Leśnicy jednocześnie zaznaczają w rozmowie z Radiem Kielce, że realizowany przez nich projekt nie ma na celu pozyskiwania miodu.



Liczba wyświetleń artykułu: 712

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Marchewka z jabłkiem i miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami