Portal Pszczelarski

Leśnicy z Nadleśnictwa Stąporków odtwarzają bartnictwo

pszczelarstwo świętokrzyskie bartnictwo Pszczoły wracają do lasu

Leśnicy z położonego w Górach Świętokrzyskich Nadleśnictwa Stąporków czynią starania na rzecz odtworzenia staropolskiego bartnictwa. Prócz tego w okolicznych lasach sadzone są lipy, jawory oraz krzewy róży i głogu. To wszystko ma się przyczynić do wzmocnienia populacji dzikich pszczół w tym rejonie.

Podejmowane przez leśnictwo działania są elementem prowadzonego przez Lasy Państwowe programu "Pszczoły wracają do lasu". Zapytani przez Radio Kielce leśnicy podkreślają, że więcej pszczół w lasach, to także korzyści dla okolicznych gospodarstw rolnych, gdyż również tam będą zapylane drzewa.

Nadleśnictwu Stąporków w szczególności zależy na odtworzeniu żyjącej niegdyś na tym obszarze pszczoły czarnej. Została ona niestety wyparta przez sprowadzane z zagranicy przez pszczelarzy inne gatunki zapylaczy.

W lasach stąporskich można zatem już napotkać nowe nasadzenia roślin i drzew miododajnych. Montowane są także pnie bartne, nawiązujące do tych z czasów staropolskich, które mają dawać schronienie dla pszczół. Leśnicy jednocześnie zaznaczają w rozmowie z Radiem Kielce, że realizowany przez nich projekt nie ma na celu pozyskiwania miodu.



Liczba wyświetleń artykułu: 853

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Pierniczki na miodzie

Ogórki z miodem

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich