Portal Pszczelarski

Torcik naleśnikowy z miodem

Na zdjęciu torcik naleśnikowy z miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód torcik naleśnikowy naleśniki z miodem naleśniki

Naleśniki są świetnym tematem kulinarnym – łatwo i szybko się je przygotowuje, a w zależności od tego, czym zostaną posmarowane, przybierają różne smaki. Tym razem z usmażonych naleśników stworzyłam mini torcik, który mnie samą zaskoczył smakiem. :)

Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 3 szklanki mleka,
- 1 łyżka masła,
- 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie),
- 4 płaskie łyżki cukru + cukier do twarogu,
- 400 g twarogu półtłustego,
- 3 łyżki konfitury brzoskwiniowej,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- kilka łyżek gęstej śmietany 18%,
- cynamon,
- cukier puder do posypania.

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę.

Żółtka, masło, 4 łyżki cukru ucieramy. Dolewamy mleko, wsypujemy mąkę i miksujemy do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest za gęste dodajemy mleka). Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie. Odstawiamy na kilka minut.

Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.

Twaróg mieszamy ze śmietaną, cukrem i cynamonem (ilość według uznania).

Na dno tortownicy kładziemy pierwszy naleśnik, smarujemy go 2 łyżkami miodu i przykrywamy drugim naleśnikiem. Na tak przygotowany spód układamy kolejne warstwy:
- twaróg;
- naleśnik;
- twaróg;
- naleśnik;
- 3 łyżki konfitury brzoskwiniowej;
- naleśnik;
- twaróg;
- naleśnik;
- miód;
- naleśnik;
- cukier puder.

Po położeniu każdej warstwy dociskamy torcik. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Smacznego! :)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

2. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

3. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Tofu smażone w ziołach z miodem 

10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Amarantus z miodem i migdałami 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3209

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-01-02 22:07:50

Ile zjadłeś naleśników? Tyyylko jednego ale za to jakiego! :) Chętnie wypróbuję przepis!

mati 2014-01-08 01:10:12

pozna godzina ale bym sie skusil



  Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Chałka z szafranem i miodem

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje