Portal Pszczelarski

Torcik naleśnikowy z miodem

Na zdjęciu torcik naleśnikowy z miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód torcik naleśnikowy naleśniki z miodem naleśniki

Naleśniki są świetnym tematem kulinarnym – łatwo i szybko się je przygotowuje, a w zależności od tego, czym zostaną posmarowane, przybierają różne smaki. Tym razem z usmażonych naleśników stworzyłam mini torcik, który mnie samą zaskoczył smakiem. :)

Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 3 szklanki mleka,
- 1 łyżka masła,
- 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie),
- 4 płaskie łyżki cukru + cukier do twarogu,
- 400 g twarogu półtłustego,
- 3 łyżki konfitury brzoskwiniowej,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- kilka łyżek gęstej śmietany 18%,
- cynamon,
- cukier puder do posypania.

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę.

Żółtka, masło, 4 łyżki cukru ucieramy. Dolewamy mleko, wsypujemy mąkę i miksujemy do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest za gęste dodajemy mleka). Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie. Odstawiamy na kilka minut.

Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.

Twaróg mieszamy ze śmietaną, cukrem i cynamonem (ilość według uznania).

Na dno tortownicy kładziemy pierwszy naleśnik, smarujemy go 2 łyżkami miodu i przykrywamy drugim naleśnikiem. Na tak przygotowany spód układamy kolejne warstwy:
- twaróg;
- naleśnik;
- twaróg;
- naleśnik;
- 3 łyżki konfitury brzoskwiniowej;
- naleśnik;
- twaróg;
- naleśnik;
- miód;
- naleśnik;
- cukier puder.

Po położeniu każdej warstwy dociskamy torcik. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Smacznego! :)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

2. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

3. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Tofu smażone w ziołach z miodem 

10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Amarantus z miodem i migdałami 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2969

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-01-02 22:07:50

Ile zjadłeś naleśników? Tyyylko jednego ale za to jakiego! :) Chętnie wypróbuję przepis!

mati 2014-01-08 01:10:12

pozna godzina ale bym sie skusil



  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Łosoś w musztardzie i miodzie

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasteczka lekko miodowe

Pierniczki świąteczne z miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu