Portal Pszczelarski

Pestycydy zmniejszają pszczele mózgi. Odkrycie naukowców z UK 2020

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Wielkiej Brytanii neonikotynoidy mózg pszczoły

Naukowcy z Imperial College London odkryli, że pestycydy wpływają na rozwój pszczelich larw. Sztuczne środki ochrony roślin mają powodować u nich zmniejszenie mózgu, a przez to mniejszą zdolność do uczenia się.

Brytyjscy badacze wykonali swój eksperyment na kolonii pszczół, do której wprowadzono wzbogacony neonikotynoidami nektar o podobnym stężeniu jak ten, występujący w dzikich kwiatach. Następnie naukowcy skanowali mózgi pszczół, które były narażone na imidaklopryd, środek owadobójczy o podobnym składzie chemicznym do nikotyny oraz 100 innych pszczół z różnych kolonii. Na podstawie tych badań stwierdzono, że owady będące pod wpływem pestycydów miały mniejszą objętość mózgu. Dotoczyło to zwłaszcza części odpowiedzialnej za uczenie się – ciała grzybkowatego.

Wyniki tych obserwacji opublikowano w czasopiśmie Proceedings of the Royal Society B. Naukowcy z Imperial College London twierdzą, że narażone na pestycydy larwy jako dorosłe owady będą miały trwale i nieodwracalnie mniejsze i upośledzone funkcjonalnie mózgi, co może mieć wpływ na całą populację.



Liczba wyświetleń artykułu: 1102

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Pszczoły i pszczelarstwo trzech kontynentów - zaproszenie na wykład

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Nan-e qandi

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.