Pestycydy zmniejszają pszczele mózgi. Odkrycie naukowców z UK 2020
Naukowcy z Imperial College London odkryli, że pestycydy wpływają na rozwój pszczelich larw. Sztuczne środki ochrony roślin mają powodować u nich zmniejszenie mózgu, a przez to mniejszą zdolność do uczenia się.
Brytyjscy badacze wykonali swój eksperyment na kolonii pszczół, do której wprowadzono wzbogacony neonikotynoidami nektar o podobnym stężeniu jak ten, występujący w dzikich kwiatach. Następnie naukowcy skanowali mózgi pszczół, które były narażone na imidaklopryd, środek owadobójczy o podobnym składzie chemicznym do nikotyny oraz 100 innych pszczół z różnych kolonii. Na podstawie tych badań stwierdzono, że owady będące pod wpływem pestycydów miały mniejszą objętość mózgu. Dotoczyło to zwłaszcza części odpowiedzialnej za uczenie się – ciała grzybkowatego.
Wyniki tych obserwacji opublikowano w czasopiśmie Proceedings of the Royal Society B. Naukowcy z Imperial College London twierdzą, że narażone na pestycydy larwy jako dorosłe owady będą miały trwale i nieodwracalnie mniejsze i upośledzone funkcjonalnie mózgi, co może mieć wpływ na całą populację.
Liczba wyświetleń artykułu: 1866
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
Jak pomóc zatrutej rodzinie pszczelej?
Da się pomóc, tylko trzeba wiedzieć jak Joanna Baran
Postępowanie pszczelarza w przypadku zatrucia pszczół
Co robić w przypadku zatrucia pszczół? Joanna Baran
Acetamiprid pozostawia ślad w produktach spożywczych 2023
Acetamiprid nadal jest stosowany w UE Edyta Glebocki
Mniejsze rozmiary truskawek z powodu pszczół samotnic skażonych pestycydami
Więcej chemii, mniejsze truskawki Jakub Wojas
Szkodliwy dla pszczół pestycyd ponownie dozwolony w Wielkiej Brytanii 2022
Tiametoksam z powrotem dostępny w UK Jakub Wojas
Europejski Trybunał Sprawiedliwości utrzymał zakaz stosowania substancji szkodliwych dla pszczół 2021
O neonikotynoidach ciąg dalszy batalii Jakub Wojas
Brak snu źle wpływa na pszczoły i muszki owocowe
Neonikotynoidy i ich wpływ na koncentrację pszczół i muszek owocówek Jakub Wojas












