Portal Pszczelarski

Pestycydy zmniejszają pszczele mózgi. Odkrycie naukowców z UK 2020

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Wielkiej Brytanii neonikotynoidy mózg pszczoły

Naukowcy z Imperial College London odkryli, że pestycydy wpływają na rozwój pszczelich larw. Sztuczne środki ochrony roślin mają powodować u nich zmniejszenie mózgu, a przez to mniejszą zdolność do uczenia się.

Brytyjscy badacze wykonali swój eksperyment na kolonii pszczół, do której wprowadzono wzbogacony neonikotynoidami nektar o podobnym stężeniu jak ten, występujący w dzikich kwiatach. Następnie naukowcy skanowali mózgi pszczół, które były narażone na imidaklopryd, środek owadobójczy o podobnym składzie chemicznym do nikotyny oraz 100 innych pszczół z różnych kolonii. Na podstawie tych badań stwierdzono, że owady będące pod wpływem pestycydów miały mniejszą objętość mózgu. Dotoczyło to zwłaszcza części odpowiedzialnej za uczenie się – ciała grzybkowatego.

Wyniki tych obserwacji opublikowano w czasopiśmie Proceedings of the Royal Society B. Naukowcy z Imperial College London twierdzą, że narażone na pestycydy larwy jako dorosłe owady będą miały trwale i nieodwracalnie mniejsze i upośledzone funkcjonalnie mózgi, co może mieć wpływ na całą populację.



Liczba wyświetleń artykułu: 1693

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Żurawina z miodem i wanilią

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą