Portal Pszczelarski

30% podkarpackich pszczół nie przetrwało zimy 2020

pszczelarstwo podkarpackie zimowla pszczół Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon

Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon w rozmowie z Polską Agencją Prasową oświadczył, że podczas zimy 2019/2020 roku na Podkarpaciu wyginęło średnio 30 procent pszczelich rodzin, a pszczoły, które opuszczają ule są bardzo osłabione i podatne na warrozę.

Przyczyną tego stanu jest łagodna zima. Wiele pszczół z powodu wysokich temperatur nie poddało się hibernacji, przez co ich organizm jest osłabiony. Dlatego też słabe owady łatwiej łapią warrozę, pasożytniczą chorobę powodującą spustoszenie w pasiekach. Prezes Rzeszowskiego Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy dodaje także, że pomimo że astronomiczna zima jeszcze trwa, to niektóre pszczoły już zebrały nektar z kwiatów, m.in. leszczyny.

Tadeusz Dylon zauważył również, że odbudowa strat spowodowanych przez warrozę może potrwać cały sezon, a przez to już wiadomo, że zbiory miodu w roku 2020 będą mniejsze niż w poprzednich latach. Może to być spory problem dla regionu. W województwie podkarpackim działa ponad 4 tysiące pszczelarzy, którzy hodują około 110 tysięcy rodzin pszczelich. Na jeden kilometr kwadratowy przypada tu sześć rodzin pszczelich, czyli o dwie więcej niż wynosi średnia krajowa. Połowa z tutejszych hodowców pszczół wytwarza miód ze spadzi iglastej.

Czytaj również:

Właściwości miodu ze spadzi iglastej



Liczba wyświetleń artykułu: 2778

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Chleb z szafranem i miodem

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

Puchowa owsianka na różanym mleku

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem