Portal Pszczelarski

30% podkarpackich pszczół nie przetrwało zimy 2020

pszczelarstwo podkarpackie zimowla pszczół Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon

Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon w rozmowie z Polską Agencją Prasową oświadczył, że podczas zimy 2019/2020 roku na Podkarpaciu wyginęło średnio 30 procent pszczelich rodzin, a pszczoły, które opuszczają ule są bardzo osłabione i podatne na warrozę.

Przyczyną tego stanu jest łagodna zima. Wiele pszczół z powodu wysokich temperatur nie poddało się hibernacji, przez co ich organizm jest osłabiony. Dlatego też słabe owady łatwiej łapią warrozę, pasożytniczą chorobę powodującą spustoszenie w pasiekach. Prezes Rzeszowskiego Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy dodaje także, że pomimo że astronomiczna zima jeszcze trwa, to niektóre pszczoły już zebrały nektar z kwiatów, m.in. leszczyny.

Tadeusz Dylon zauważył również, że odbudowa strat spowodowanych przez warrozę może potrwać cały sezon, a przez to już wiadomo, że zbiory miodu w roku 2020 będą mniejsze niż w poprzednich latach. Może to być spory problem dla regionu. W województwie podkarpackim działa ponad 4 tysiące pszczelarzy, którzy hodują około 110 tysięcy rodzin pszczelich. Na jeden kilometr kwadratowy przypada tu sześć rodzin pszczelich, czyli o dwie więcej niż wynosi średnia krajowa. Połowa z tutejszych hodowców pszczół wytwarza miód ze spadzi iglastej.

Czytaj również:

Właściwości miodu ze spadzi iglastej



Liczba wyświetleń artykułu: 2231

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pszczelarz, a kto to taki?

Propolis - produkt pszczeli

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Chałka z szafranem i miodem

Kapusta czerwona z porto

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Biały miód leśny z Mount Oku

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.