Portal Pszczelarski

30% podkarpackich pszczół nie przetrwało zimy 2020

pszczelarstwo podkarpackie zimowla pszczół Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon

Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon w rozmowie z Polską Agencją Prasową oświadczył, że podczas zimy 2019/2020 roku na Podkarpaciu wyginęło średnio 30 procent pszczelich rodzin, a pszczoły, które opuszczają ule są bardzo osłabione i podatne na warrozę.

Przyczyną tego stanu jest łagodna zima. Wiele pszczół z powodu wysokich temperatur nie poddało się hibernacji, przez co ich organizm jest osłabiony. Dlatego też słabe owady łatwiej łapią warrozę, pasożytniczą chorobę powodującą spustoszenie w pasiekach. Prezes Rzeszowskiego Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy dodaje także, że pomimo że astronomiczna zima jeszcze trwa, to niektóre pszczoły już zebrały nektar z kwiatów, m.in. leszczyny.

Tadeusz Dylon zauważył również, że odbudowa strat spowodowanych przez warrozę może potrwać cały sezon, a przez to już wiadomo, że zbiory miodu w roku 2020 będą mniejsze niż w poprzednich latach. Może to być spory problem dla regionu. W województwie podkarpackim działa ponad 4 tysiące pszczelarzy, którzy hodują około 110 tysięcy rodzin pszczelich. Na jeden kilometr kwadratowy przypada tu sześć rodzin pszczelich, czyli o dwie więcej niż wynosi średnia krajowa. Połowa z tutejszych hodowców pszczół wytwarza miód ze spadzi iglastej.

Czytaj również:

Właściwości miodu ze spadzi iglastej



Liczba wyświetleń artykułu: 3067

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.