Portal Pszczelarski

30% podkarpackich pszczół nie przetrwało zimy 2020

pszczelarstwo podkarpackie zimowla pszczół Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon

Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon w rozmowie z Polską Agencją Prasową oświadczył, że podczas zimy 2019/2020 roku na Podkarpaciu wyginęło średnio 30 procent pszczelich rodzin, a pszczoły, które opuszczają ule są bardzo osłabione i podatne na warrozę.

Przyczyną tego stanu jest łagodna zima. Wiele pszczół z powodu wysokich temperatur nie poddało się hibernacji, przez co ich organizm jest osłabiony. Dlatego też słabe owady łatwiej łapią warrozę, pasożytniczą chorobę powodującą spustoszenie w pasiekach. Prezes Rzeszowskiego Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy dodaje także, że pomimo że astronomiczna zima jeszcze trwa, to niektóre pszczoły już zebrały nektar z kwiatów, m.in. leszczyny.

Tadeusz Dylon zauważył również, że odbudowa strat spowodowanych przez warrozę może potrwać cały sezon, a przez to już wiadomo, że zbiory miodu w roku 2020 będą mniejsze niż w poprzednich latach. Może to być spory problem dla regionu. W województwie podkarpackim działa ponad 4 tysiące pszczelarzy, którzy hodują około 110 tysięcy rodzin pszczelich. Na jeden kilometr kwadratowy przypada tu sześć rodzin pszczelich, czyli o dwie więcej niż wynosi średnia krajowa. Połowa z tutejszych hodowców pszczół wytwarza miód ze spadzi iglastej.

Czytaj również:

Właściwości miodu ze spadzi iglastej



Liczba wyświetleń artykułu: 2957

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Pozyskiwanie propolisu (kitu pszczelego)

Trojeść amerykańska – roślina miododajna

Ekonomika pszczelarstwa - mikro i makro podejście do pszczelarstwa

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem