Portal Pszczelarski

Słowacy będą uczyć się od Polaków, jak hodować pszczoły 2020

pszczelarstwo małopolskie warsztaty pszczelarskie współpraca pszczelarska

W gminie Sękowa niedaleko Gorlic w województwie małopolskim odbędą się warsztaty słowackich i polskich pszczelarzy. Słowacy chcą poznać tajemnice sukcesu hodowli pszczół u swoich północnych sąsiadów.

Wybór gminy Sękowa jest pod tym względem nieprzypadkowy. Jest to obszar, który szczyci się jednym z najwyższych w Polsce odsetków hodowanych pszczół. Szacuje się, że może to być nawet tysiąc pięćset pszczelich rodzin. Pszczelarstwo jest jednym z głównych zajęć mieszkańców tych okolic. Istnieje tu także wiele związanych z tym rodzinnych interesów.

Taki pszczelarski sukces polskiej gminy zainteresował Słowaków z przygranicznych miejscowości. Powstał zatem projekt wspólnych polsko-słowackich warsztatów na temat hodowli pszczół. Słowaccy sąsiedzi liczą, że uda im się przeszczepić biznesowe rozwiązania polskich pszczelarzy na swój grunt, a przez to zdołają m.in. zastopować odpływ młodych ludzi z tych obszarów. Słowacy chcą także zwiększyć wykorzystanie potencjału przyrodniczego i rolniczego przygranicznych terenów Słowacji, podnieść poziom wiedzy o hodowli pszczół i zwiększyć liczbę pszczelarzy w regionie. Jak podaje portal Nasze Miasto Golice, polscy pszczelarzy z kolei oczekują przede wszystkim wymiany doświadczeń ze swoimi odpowiednikami ze Słowacji.

Polsko-słowackie warsztaty pszczelarskie mają się odbyć w Niżnej Polance (część teoretyczna) oraz w Sękowej, Bartnem i Stróżach (część praktyczna).



Liczba wyświetleń artykułu: 878

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 - koszty podlegające refundacji oraz podmioty uprawnione do składania projektów

Koszty pośrednika handlu produktów pszczelich

Obowiązki pszczelarza na koniec roku podatkowego