Portal Pszczelarski

Słowacy będą uczyć się od Polaków, jak hodować pszczoły 2020

pszczelarstwo małopolskie warsztaty pszczelarskie współpraca pszczelarska

W gminie Sękowa niedaleko Gorlic w województwie małopolskim odbędą się warsztaty słowackich i polskich pszczelarzy. Słowacy chcą poznać tajemnice sukcesu hodowli pszczół u swoich północnych sąsiadów.

Wybór gminy Sękowa jest pod tym względem nieprzypadkowy. Jest to obszar, który szczyci się jednym z najwyższych w Polsce odsetków hodowanych pszczół. Szacuje się, że może to być nawet tysiąc pięćset pszczelich rodzin. Pszczelarstwo jest jednym z głównych zajęć mieszkańców tych okolic. Istnieje tu także wiele związanych z tym rodzinnych interesów.

Taki pszczelarski sukces polskiej gminy zainteresował Słowaków z przygranicznych miejscowości. Powstał zatem projekt wspólnych polsko-słowackich warsztatów na temat hodowli pszczół. Słowaccy sąsiedzi liczą, że uda im się przeszczepić biznesowe rozwiązania polskich pszczelarzy na swój grunt, a przez to zdołają m.in. zastopować odpływ młodych ludzi z tych obszarów. Słowacy chcą także zwiększyć wykorzystanie potencjału przyrodniczego i rolniczego przygranicznych terenów Słowacji, podnieść poziom wiedzy o hodowli pszczół i zwiększyć liczbę pszczelarzy w regionie. Jak podaje portal Nasze Miasto Golice, polscy pszczelarzy z kolei oczekują przede wszystkim wymiany doświadczeń ze swoimi odpowiednikami ze Słowacji.

Polsko-słowackie warsztaty pszczelarskie mają się odbyć w Niżnej Polance (część teoretyczna) oraz w Sękowej, Bartnem i Stróżach (część praktyczna).



Liczba wyświetleń artykułu: 1367

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową