Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Na zdjęciu nugat z orzechami, żurawiną i miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód nugat z miodem nugat

Zawsze chciałam zrobić własny nugat. Pomyślałam więc, że podejmę wyzwanie. Jakimś cudem udało mi się, chociaż chwil zwątpienia było wiele. Z pewnością nie jest to przepis dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni dużo czasu i dla tych, których rezerwy cierpliwości są ograniczone. Osoby nie lubiące późniejszego sprzątania kuchni też mogą być niezadowolone (chociaż może to tylko u mnie po gotowaniu kuchnia wyglądała jak pobojowisko) :). I najważniejsze: jeśli myślicie, że termometr jest Wam niepotrzebny i poradzicie sobie metodą "na oko" – mylicie się. Hmmm… mimo tego, co przeczytaliście wyżej, nie chcę Was zniechęcać. Tak naprawdę satysfakcja po zrobieniu takiego cuda jest ogromna. :)

Składniki:
- 1 szklanka cukru,
- 0,5 szklanki miodu,
- 3 łyżki golden syrupu,
- szczypta soli,
- 0,5 szklanki wody,
- 2 duże białka,
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny,
- 0,5 szklanki orzechów włoskich,
- 1 szklanka migdałów

oraz papier ryżowy do wyłożenia formy.

Wykonanie:
Migdały przesypujemy na blachę i prażymy w piekarniku. Po wyjęciu mieszamy z resztą bakalii.

Kwadratową formę (ok. 20 cm) wykładamy papierem ryżowym przyciętym do wymiarów formy.

Do niewielkiego garnuszka wsypujemy cukier, dodajemy miód, golden syrup, sól i wodę. Całość mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się. Następnie w garnuszku umieszczamy termometr cukierniczy i gotujemy do momentu, aż nasza mieszanina uzyska temperaturę 155 stopni (w tym czasie nie mieszamy).

UWAGA: Garnuszek nie powinien być zbyt duży, aby ogrzewanie nie trwało całe wieki, ale pamiętajcie o tym, że syrop zacznie się pienić i może próbować ucieczki, dlatego w garnuszku powinno być trochę miejsca na takie eskapady. :)

Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy syrop osiągnie odpowiednią temperaturę, wlewamy go cienkim, stałym strumieniem na ubite białka, cały czas mieszamy. Masę miksujemy na najwyższych lub prawie najwyższych obrotach miksera przez 10-15 minut (masa powinna wyraźnie zgęstnieć).

UWAGA: Po 2-4 minutach miksowania poczujecie, że masa jest gęsta. W porównaniu do tego, jaka powinna być, wciąż będzie za rzadka. :) Najlepiej miksować z zegarkiem w ręku 10 minut, a jeśli Wasz mikser wciąż będzie na chodzie, to dodatkowe pięć.

Do gęstej masy wsypujemy bakalie i mieszamy łyżką. Gotowy nugat przekładamy do wcześniej przygotowanej formy. Wygładzamy powierzchnię dłonią posmarowaną olejem. Wstawiamy na noc do lodówki. Następnie wyjmujemy nugat i kroimy go ostrym nożem (nóż smarujemy cienko olejem).

Jeszcze kilka uwag:
- w moim przypadku syrop osiągnął temperaturę 110 stopni i przez kolejne pół godziny nie chciał ruszyć z miejsca. Kiedy miałam się już poddać, temperatura ruszyła do góry i mało brakowało, a przegapiłabym odpowiedni moment;

- jeśli dodacie zbyt chłodny syrop, nugat będzie rzadki. Jeśli syrop będzie miał temperaturę powyżej 155ºC nugat wyjdzie zbyt twardy;

- przypalony syrop spowoduje gorzkawy posmak nugatu;

- gdy przepis mówi, żeby nie mieszać, nie mieszacie – choćby nie wiem, jak Was korciło;

- zastygnięty na kuchence syrop najlepiej zalać odrobiną gorącej wody i chwilę odczekać.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Tofu smażone w ziołach z miodem 

10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Amarantus z miodem i migdałami 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1527

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk

2014-01-16 12:11:48

Faktycznie dużo roboty! Ale wygląd i smak pewnie rekompensują włożony trud :D

Weź udział w dyskusji:

Zaloguj się lub zarejestruj

Miejsce na Twoją reklamę
EL-TER biuro projektowe Kraków
filmowanie wesel, video zaproszenia, podziękowania video dla rodziców Kraków i okolice Miejsce na Twoją reklamę
Sklep internetowy Krauz

Kanał na Twitter

Newsletter

Nota informacyjna

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Jacek Balana EL-TER, z siedzibą przy ul. Granicznej 505, 32-095 Narama. W przypadku wyrażenia powyższej zgody, dane będą wykorzystywane do przesyłania treści marketingowych. Dane osobowe będą przechowywane do momentu ustania ich przydatności/cofnięcia zgody. Informujemy, iż ma Pani/Pana możliwość dostępu do swoich danych, w celu ich sprostowania i usunięcia oraz żądania ograniczenia ich przetwarzania ze względu na swoją szczególną sytuację, wycofania udzielonej zgody w każdym momencie, przenoszenia danych oraz wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych osobowych, a także wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeżeli przetwarzanie Pani/Pana danych będzie naruszało przepisy o ochronie danych osobowych. Pani/Pana dane osobowe będą przekazywane podmiotom przetwarzającym dane osobowe na zlecenia Administratora. W niektórych przypadkach Pani/Pana dane mogą być przekazywane do państw trzecich np. jeżeli będzie to niezbędne dla świadczenia usługi na Pana/Pani rzecz lub będzie to uwarunkowane inną podstawą prawną. Pani/Pana dane mogą podlegać profilowaniu, w celu wykorzystania danych osobowych do analizy lub prognoz dotyczących osobistych preferencji i zainteresowań. Administrator nie podejmuje decyzji która opiera się wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu, w tym profilowaniu i istotnie wpływa na osobę, której dane dotyczą. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji ww. celów.

Portal Pszczelarski 2013 - ∞ © Wszelkie prawa zastrzeżone

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Portal Pszczelarski

Drogi Użytkowniku,

informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.

Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.

Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER" "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."

Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.

W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.