Portal Pszczelarski

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Na zdjęciu nugat z orzechami, żurawiną i miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód nugat z miodem nugat

Zawsze chciałam zrobić własny nugat. Pomyślałam więc, że podejmę wyzwanie. Jakimś cudem udało mi się, chociaż chwil zwątpienia było wiele. Z pewnością nie jest to przepis dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni dużo czasu i dla tych, których rezerwy cierpliwości są ograniczone. Osoby nie lubiące późniejszego sprzątania kuchni też mogą być niezadowolone (chociaż może to tylko u mnie po gotowaniu kuchnia wyglądała jak pobojowisko) :). I najważniejsze: jeśli myślicie, że termometr jest Wam niepotrzebny i poradzicie sobie metodą "na oko" – mylicie się. Hmmm… mimo tego, co przeczytaliście wyżej, nie chcę Was zniechęcać. Tak naprawdę satysfakcja po zrobieniu takiego cuda jest ogromna. :)

Składniki:
- 1 szklanka cukru,
- 0,5 szklanki miodu,
- 3 łyżki golden syrupu,
- szczypta soli,
- 0,5 szklanki wody,
- 2 duże białka,
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny,
- 0,5 szklanki orzechów włoskich,
- 1 szklanka migdałów

oraz papier ryżowy do wyłożenia formy.

Wykonanie:
Migdały przesypujemy na blachę i prażymy w piekarniku. Po wyjęciu mieszamy z resztą bakalii.

Kwadratową formę (ok. 20 cm) wykładamy papierem ryżowym przyciętym do wymiarów formy.

Do niewielkiego garnuszka wsypujemy cukier, dodajemy miód, golden syrup, sól i wodę. Całość mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się. Następnie w garnuszku umieszczamy termometr cukierniczy i gotujemy do momentu, aż nasza mieszanina uzyska temperaturę 155 stopni (w tym czasie nie mieszamy).

UWAGA: Garnuszek nie powinien być zbyt duży, aby ogrzewanie nie trwało całe wieki, ale pamiętajcie o tym, że syrop zacznie się pienić i może próbować ucieczki, dlatego w garnuszku powinno być trochę miejsca na takie eskapady. :)

Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy syrop osiągnie odpowiednią temperaturę, wlewamy go cienkim, stałym strumieniem na ubite białka, cały czas mieszamy. Masę miksujemy na najwyższych lub prawie najwyższych obrotach miksera przez 10-15 minut (masa powinna wyraźnie zgęstnieć).

UWAGA: Po 2-4 minutach miksowania poczujecie, że masa jest gęsta. W porównaniu do tego, jaka powinna być, wciąż będzie za rzadka. :) Najlepiej miksować z zegarkiem w ręku 10 minut, a jeśli Wasz mikser wciąż będzie na chodzie, to dodatkowe pięć.

Do gęstej masy wsypujemy bakalie i mieszamy łyżką. Gotowy nugat przekładamy do wcześniej przygotowanej formy. Wygładzamy powierzchnię dłonią posmarowaną olejem. Wstawiamy na noc do lodówki. Następnie wyjmujemy nugat i kroimy go ostrym nożem (nóż smarujemy cienko olejem).

Jeszcze kilka uwag:
- w moim przypadku syrop osiągnął temperaturę 110 stopni i przez kolejne pół godziny nie chciał ruszyć z miejsca. Kiedy miałam się już poddać, temperatura ruszyła do góry i mało brakowało, a przegapiłabym odpowiedni moment;

- jeśli dodacie zbyt chłodny syrop, nugat będzie rzadki. Jeśli syrop będzie miał temperaturę powyżej 155ºC nugat wyjdzie zbyt twardy;

- przypalony syrop spowoduje gorzkawy posmak nugatu;

- gdy przepis mówi, żeby nie mieszać, nie mieszacie – choćby nie wiem, jak Was korciło;

- zastygnięty na kuchence syrop najlepiej zalać odrobiną gorącej wody i chwilę odczekać.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Tofu smażone w ziołach z miodem 

10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Amarantus z miodem i migdałami 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4497

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-01-16 12:11:48

Faktycznie dużo roboty! Ale wygląd i smak pewnie rekompensują włożony trud :D



  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Sos malinowo-miodowy

Agua fresca z borówek

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich